Vikiliks: Kusa može da bude američki čovjek od povjerenja

"Kusa često putuje sa Muamerom el Gadafijem i glavni je savjetnik o bezbjednosnim pitanjima", navedeno je u depeši datiranoj 21. maja 2009. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 18:20h

Bivši ministar spoljnih poslova Libije Musa Kusa čovjek je na koga se Sjedinjene Američke Države mogu osloniti i sa kojim mogu sarađivati uprkos njegovoj špijunskoj prošlosti, javio je AFP, pozivajući se na tajne američke diplomatske depeše koje je objavio veb sajt "Vikiliks".

U poruci pripremljenoj uoči posjete, sada već penzionisanog američkog generala Vilijema Vorda Libiji, navedeno je da je Musa Kusa obrazovan na Zapadu i da je pristalica saradnje sa zapadnim zemljama.

Kusa je jedan od rijetkih libijskih zvaničnika kojeg krase oštroumnost, operativnost i politička težina", navedeno je u depeši.

"Kusa često putuje sa Muamerom el Gadafijem i glavni je savjetnik o bezbjednosnim pitanjima", navedeno je u depeši datiranoj 21. maja 2009. godine.

Kusa (59) je postavljen na mjesto ministra spoljnih poslova u martu 2009. godine, pošto je prethodno bio šef libijske obavještajne agencije od 1994. godine.

"On je imao važnu ulogu u američko-libijskim odnosima i, šire, u libijskoj spoljnoj politici (...) Kusa je jedan od rijetkih libijskih zvaničnika kojeg krase oštroumnost, operativnost i politička težina", navedeno je u depeši.

Britanska vlada saopštila je da je Kusa, nekadašnji ambasador Libije u Velikoj Britaniji, doputovao "svojevoljno" na Ostrvo iz Tunisa i istakla da mu nije ponuđen imunitet.

Škotske vlasti danas izrazile namjeru da razgovaraju sa Kusom zbog bombaškog napada na avion iznad mjesta Lokerbi 1988. godine, kada je poginulo 270 ljudi, uglavnom Amerikanaca.

Bijela kuća je ranije danas ocijenila da ostavka šefa libijske diplomatije i njegov odlazak u Britaniju predstavljaju značajan udarac Gadafijevom režimu. Portparol predsjednikovog Savjeta za nacionalnu bezebjednost Tomi Vijetor izjavio je da Kusa može da pruži ključne obavještajne podatke o Gadafijevom sadašnjem stanju svijesti i vojnim planovima.

Galerija

Bonus video: