SANKCIJE GBAGBOU

Savjet bezbjednosti UN traži obustavu nasilja u Obali Slonovače

Osuđuje se odluka Gbagboa da ne prihvati rješenje koje je predožila Afrička unija i od njega se zahtjeva da se odmah povuče.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 08:29h

Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju kojom zahtjeva hitnu obustavu nasilja u Obali Slonovače i uvodi sankcije bivšem predsjedniku Loranu Gbagbou, kojiodbija da preda vlast, kao i njegovim saradnicima.Savjet je rezoluciju usvojio jednoglasno, na sjednici održanoj kasno sinoć. U rezoluciji, koju su predložile Francuska i Nigerija, pozivaju se sve stranke u zemlji da poštuju volju naroda i izbor Alasana Uatare, koga je međunarodna zajednica priznala kao predsjednika.Osuđuje se odluka Gbagboa da ne prihvati rješenje koje je predožila Afrička unija i od njega se zahtjeva da se odmah povuče.Gbagbo, koji je zemlju vodio od 2000. godine, na izborima održanim u novembru 2010. izgubio je od Alasane Uatare, koga su priznale UN i međunarodna zajednica, ali mjesecima odbija da preda vlast.

U protestima i sukobima nakon predsjedničkih izbora poginulo je više stotina ljudi.

Uatarine snage zauzele glavni grad

Snage lojalne Uatari su zauzele glavni grad Jamusukro, što se smatra simboličnom pobjedom Uatare nakon mjeseci političkog haosa u zemlji.Kako bi se pojačao pritisak, rezolucijom je uvedena zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava Lorana Gbagboa i njegove porodice, kao i za troje njegovih najbližih saradnika.Od Gbagboa se traži i da ukine opasdu hotela "Golf" u Abidžanu, gdje se nalazi Uatara sa saradnicima, a pod zaštitom pripadnika mirovnih snaga UN.Najmanje 25 ljudi poginulo je 17. marta kada su snage lojalne Gbagbou iz raketnih bacača napale zgradu tržnog centra u Abidžanu.

Dvije nedjelje ranije, 3. marta, sedam žena je poginulo u napadu istih snaga na žene koje su odrzavale miran protest.Obala Slonovače već je pod zabranom uvoza oružja, na osnovu rezolucije UN iz 2004. godine.U zemlji je od 2002. do 2004. bjesnio građanski rat između bogatog juga i siromašnog sjevera; mirovni sporazum i ujedinjenje zemlje postignuti su u julu 2007. i od tada su počele pripreme za popis birača i predsjedničke izbore.

Ti izbori su bili više puta odlagani i ocjenjivani su testom pomirenja u zemlji.