Naoto Kan: Fukušimu zatvoriti, novi zemljotres na sjeveroistoku

Nivo radioaktivnog joda u moru udaljenom 300 metara od nuklearne centrale Fukušima dostigao je najviši nivo od početka krize i sada je 4.385 puta veći od dozvoljenog.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 09:02h

Snažan zemljotres, jačine šest stepeni po Rihterovoj skali, je ponovo pogodio sjeveroistočni dio Japana, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Epicentar potresa bio je u moru kod prefekture Mijagi, na dubini od 40 kilometara, navela je agencija, prenio je Kjodo.

Vlasti su saopštile da nema opasnosti od cunamija. Zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili šteti.

Kan: Fukušimu staviti van pogona

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da nuklearna centrala Fukušima mora da bude stavljena van pogona, prenijela je novinska agencija Kjodo.Agencija navodi da je to rekao lider japanske Komunističke partije Kazui Šii nakon susreta sa japanskim premijerom.Prema procjeni Tokijske elektro-energetske kompanije (Tepko), rashlađivanje reaktora Fukušime može da potraje mjesecima, ali čim bude završeno, četiri reaktora moraju biti demontirana.Počasni predsjednik Tepka, Tzunehiza Kacumata rekao je da reaktori broj 5 i 6 mogu da se sačuvaju.

Novi rekord nivoa radioaktivnog joda

Nivo radioaktivnog joda u moru udaljenom 300 metara od nuklearne centrale Fukušima dostigao je najviši nivo od početka krize i sada je 4.385 puta veći nego što je to dozvoljeno, saopštila je danas tokijska elektro-energetska kompanija Tepko.

Frans pres podsjeća da je nivo radiokatvinog joda u moru kod Fukušime u subotu bio 1.250 puta veći od dozvoljene norme. Količina joda je poslije toga opala, ali je u srijedu opet povećana kada je izmjereno 3.355 puta više joda nego što se toleriše.

Grupa marinaca specijalizovanih za vanredne situacije uzrokovane nuklearnim katastrofama će iz SAD otputovati u Japan kako bi pomogla u prevazilaženju nuklearne krize.

"Više od 150 marinaca stići će u petak u Japan", rekao je agenciji Frans pres jedan predstavnik američke vojske.

Kineska vlada saopštila je da je na cijeloj teritoriji Kine zabilježen povećan novo radikativnost, ali da je to ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje stanovništva.

Reaktori nuklearne elektrane Fukušima oštećeni su u razornom zemljotresu i cunamiju koji su 11. marta pogodili sjeveroistok Japana.

Bonus video: