Najmanje 40 civila poginulo tokom bombardovanja Tripolija

"Vazdušni napadi, koji se smatraju humanitarnim, napravili su više desetina civilnih žrtava u nekoliko kvartova u Tripoliju", rekao je apostolski vikar Đovani Martineli.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 11:36h

U Tripoliju je poginulo najmanje 40 civila u vazdušnim napadima koalicionih snaga, izjavio je apostolski vikar Tripolija Đovani Martineli.

"Vazdušni napadi, koji se smatraju humanitarnim, napravili su više desetina civilnih žrtava u nekoliko kvartova u Tripoliju", rekao je Martineli katoličkoj novinskoj agenciji Fides.

"Posebno je bilo žrtava u kvartu Buslim, kada je u bombardovanju srušena stambena zgrada u kojoj je poginulo 40 civila", istakao je Martineli.

"Istina je da su bombardovanja ciljana i da pogađaju vojne ciljeve koji se nalaze usred civilnih kvartova, ali je istina i da strada stanovništvo", naglasio je Martineli.

"Juče je pogođeno nekoliko bolnica, od kojih se jedna nalazi u Misdi", rekao je agenciji Fides apostolski vikar u Tripoliju Martineli.

"Situacija u Tripoliju je svakog dana sve teža, a na vojnom planu izgleda da je došlo do ćorsokaka, jer ni pobunjenici nemaju dovoljno snage da napreduju", kazao je Martineli.

"Zato mislim da je diplomatsko rešenje glavni put za okončanje prolivanja krvi koje bi istovremeno (Moamer) Gadafiju dalo mogućnost za dostojanstveni odlazak", istakao je Martineli.

Bombardovan civilni cilj

Međunarodna koalicija nastavila je u noći između srijede i četvrtka bombardovanje ciljeva u Libiji a na meti su bili južni djelovi prijestonice Tripoli.Državna agencija Džana javila je da je na meti bio jedan "civilni cilj", bez preciziranja.Očevici su rekli agenciji Frans pres da su avioni nadletali istočno i jugoistočno predgrađe Tripolija.

Potom su se čule eksplozije u regionu Salahedin, što je jugoistočno predgrađe, i na meti je bila jedna vojna lokacija, rekao je u telefonskoj izjavi za AFP jedan očevidac.NATO je saopštio da je počeo da izvršava komandu nad vazdušnim operacijama.Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju su preuzele kontrolu nad gradom Ras Lanuf i nastavile da napreduju ka Bregi, gradu udaljenom oko 80 kilometara od Adždaabije koja je i dalje u rukama pobunjenika.

Ras Lanuf bio je od 27. marta pod kontrolom pobunjenika.

Galerija

Bonus video: