Vlasti Ugande: Gadafi je dobrodošao kod nas

Portparol predsjednika Ugande Joverija Musevenija izjavio je da je libijski lider Moamer Gadafi dobrodošao da živi u Ugandi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 15:32h

Portparol predsjednika Ugande je agenciji Asošiejted pres još rekao da je politika Ugande da odobri politički azil onima koji su u izgnanstvu.

Prema njegovim riječima, takva politika zemlje je djelimično uslovljena i time što su mnogi građani Ugande 1970-ih, za vrijeme vladavine diktatora Idija Amina, bili primorani da napuste svoju zemlju.

"Imamo blage kriterijume za dodjeljivanje azila. Gadafi će moći da živi ovdje ukoliko to bude potrebno", rekao je portparol predsjedika Ugande.

Uganda je prva država koja je ponudila utočište libijskom predsjedniku.

Kako navodi AP, jedan od mogućih razloga ovakve odluke je i to što Gadafi, kao i predsjednik Ugande, pripada staroj gradi dugogodišnjih afričkih predsjednika.

Predsjednik Ugande Joveri Musevani je na vlasti već 25 godina, dok je Gadafi na čelu Libije više od 40 godina.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda izjavio je da će do maja donijeti odluku da li će protiv Gadafija podići optužnicu za ratne zločine.

Optužnica bi bila otežavajuća okolnost za Gadafijev egzil u Ugandi, zato što je ta država potpisnica Rimskog statuta kojim je osnovan Međunariodni krivični sud, navodi Asošiejted pres.

Bonus video: