Jemenski predsjednik predlaže formiranje privremene vlade

Opozicija bi, prema tom prijedlogu, mogla da izabere šefa vlade koju ona izabere, a parlamentarni izbori bi bili održani do kraja godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 12:06h

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh ponudio je demonstrantima koji zahtjevaju njegovu ostavku novi prijedlog, prema kojem bi on ostao na funkciji do izbora, ali bi svoja ovlašćenja prenio na privremenu vladu, izjavio je opozicioni izvor.

Opozicija bi, prema tom prijedlogu, mogla da izabere šefa vlade koju ona izabere, a parlamentarni izbori bi bili održani do kraja godine, rekao je taj izvor.

Opozicija, prema njegovim riječima, još razmatra tu ponudu, prenijela je agencija Rojters.

Saleh je to predložio na jučerašnjem sastanku sa Mohamedom al-Jadumijem, predsjednikom najveće opozicione jemenske islamističke partije Islah.

Demonstranti već nekoliko sedmica protestuju u prijestonici Sani i drugim jemenskim gradovima, zahtjevajući da Saleh, poslije 32 godine na vlasti, podnese ostavku.

SAD i Saudijska Arabija su zabrinute oko nasljednika Saleha, koga smatraju saveznikom i važnim igračem u održavanju stabilnosti i sprečavanju širenja Al Kaide u Jemenu.

Saleh je ranije izjavio da bi prisustvo terorističke mreže, secesionistički pokreti na jugu i pobune na sjeveru zemlje lako gurnuli Jemen u oružani sukob i podjelu ukoliko bi odmah napustio vlast.

Bonus video: