Kina: Filipincima smrtne kazne zbog šverca droge

Prema kineskom zakonu, za šverc preko 50 grama svake zabranjene droge propisana je kazna smrću.
79 pregleda 0 komentar(a)
zatvor Kina, Foto: Theepochtimes.com
zatvor Kina, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 30.03.2011. 08:28h

U Kini su izvršene smrtne kazne nad troje Filipinaca, osuđenih zbog šverca droge, i pored molbi za pomilovanje koje su uputile filipinske vlasti i samo dan nakon što je Amneti internešenel optužila Peking za prekomjernu upotrebu smrtne kazne, prenosi Tanjug.

Troje Filipinaca, dva muškarca i žena, uhvaćeni su u švercu po više kilograma heroina u odvojenim slučajevima tokom 2008. godine.

Prema kineskom zakonu, za šverc preko 50 grama svake zabranjene droge propisana je kazna smrću.

Filipinski potpredsjednik Džedžobaj Binaj rekao je da su Filipini do posljednjeg momenta preduzimali sve da se odloži izvršenje.

I pored napora Filipina

On je u utorak uputio apel kineskim vlastima da ostave u životu Filipince dok Manila ne istraži nove podatke koji bi mogli da pokažu da su jedno ili dvoje osuđenih nevini, prenela je agencija Rojters.

Elizabet Batain (38) uspavana je smrtonosnom injekcijom u zatvoru u južnom kineskom gradu Šenžen, dok je nad Salijem Ordinario-Vilanuevom (32) i Ramonom Kredom (42) smrtna kazna izvršena u lučkom gradu Siamenu.

Filipinski zvaničnici su rekli da je osuđenima saopšteno da će tokom dana biti izvršena kazna i da im je omogućeno da se oproste od članova porodice.

Ovo troje su prvi Filipinci koji su pogubljeni u Kini zbog šverca droge, saopštili su filipinski zvaničnici.

Bonus video: