Britanija ne isključuje mogućnost naoruažavanja pobunjenika

Rezolucija 1973 UN o Libiji dozvoljava sve potrebne mjere za zaštitu civila i po mišljenju Londona to "nužno ne isključuje dostavljanje pomoći onima koji štite civile.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 13:15h

Britanija "ne isključuje" snabdjevanje oružjem libijskih pobunjenika, ali još nije donijela odluku da to čini, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u obraćanju Parlamentu."Ne isključujemo to, ali nismo donijeli odluku da to uradimo", rekao je Kameron u odogovoru na pitanje opozicionog poslanika o stavu Londona o mogućem dostavljanju oružja libijskoj opoziciji.

Kameron je rekao da rezolucija 1973 UN o Libiji dozvoljava sve potrebne mjere za zaštitu civila i po mišljenju Londona to "nužno ne isključuje dostavljanje pomoći onima koji štite civile u određenim okolnostima".

Mogućnost naoružavanja pobunjenika koji su slabo opremljeni i neorganizovani, suprotno trupama libijskog vođe Muamera Gadafija, već su nagovjestili Sjedinjene Države i Francuska, dva glavna člana međunarodne koalicije koja interveniše u Libiji.Suprotno stavovima SAD, Francuske i Britanije, Belgija koja učestvuje u međunarodnoj operaciji u Libiji isključila je mogućnost da će naoružavati libijske pobunjenike koji se bore protiv režima Muamera Gadafija.Pomagati pobunjenicima tako što ćemo ih naoružavati je "etapa koja ide suviše daleko", rekao je belgijski ministar spoljnih poslova Stiven Vanakere belgijskom radiju i dodao da bi time bila izgubljena podrška arapskog svijeta.Američki predsjednik Barak Obama je rekao televiziji NBC da "ne isključuje" dostavljanje oružja pobunjenicima ali da i "ne kaže da će to i biti učinjeno".

Lavrov: Zapad nema pravo da naoružava pobunjenike

Rusija smatra da nijedna zemlja nema pravo da naoružava pobunjenike u Libiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je da je Francuska spremna da sa partnerima iz koalicije razgovara o obezbjeđivanju oružja libijskim pobunjenicima", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je odmah potom izjavio da je operacija u Libiji pripremljena radi zaštite civila, a ne u cilju naoružavanja sa čime se "u potpunosti slažemo", dodao je Lavrov.Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je u Londonu, na konferenciji posvećenoj Libiji, da je Francuska spremna da sa saveznicima razgovara o pružanju vojne pomoći libijskim pobunjenicima, ističući da je to predviđeno i nedavnim rezolucijama UN.Rusija je bila uzdržana u Savjetu bezbjednosti prilikom izglasavanja Rezolucije 1973 kojom je predviđena upotreba sile u Libiji radi zaštite civila.Moskva je, međutim, kritikovala praktično vojnu podršku zapadne koalicije libijskim pobunjenicima pošto to smatra mješanjem u unutrašnje poslove Libije.

Libijske diplomate protjerane iz Londona

Libijske diplomate protjerane iz Londona

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da je London protjerao pet libijskih diplomata, zbog zabrinutosti da bi njihovo prisustvo u Velikoj Britaniji moglo "predstavljati prijetnju bezbjednosti".

Hejg je rekao u parlamentu da se među protjeranim diplomatama nalaze dvojica vojnih atašea, javlja AP.

Predstavnici britanske vlade tvrde da su diplomate koje podržavaju libijskog lidera Moamera Gadafija pokušale da uznemiravaju pristalice libijske opozicije u Velikoj Britaniji.

Nikaragva predstavlja Libiju u UN

Bivši nikaragvanski ministar inostranih poslova Migel Deskoto Brokmen, oštar kritičar SAD, predstavljaće Libiju u Ujedinjenim nacijama, nakon što je njenom predstavniku u svetskoj organizaciji Aliju Abdusalamu Trekiju odbijena viza, saopštila je Nikaragva.

Brokmen je poznat po tome što je bivšeg američkog predsjednika Ronalda Regana nazvao "kasapinom" svog naroda, podsjetio je Rojters.

Ljevičarski predsjednik Danijel Ortega, koji održava dobre veze sa libijskim vođom Moamerom Gadafijem, izjavio je da je poslao pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kome ga obavještava o odluci.

Nikaragvanska vlada je saopštila da je Deskoto otputovao u sjedište UN u Njujork da bi "podržao libijsku braću u njihovoj diplomatskoj borbi da obezbjede poštovanje svog suvereniteta".

Pojedini zapadni mediji su izvještavali o tome da su Gadafijeva djeca tražila od oca da zatraži egzil u Nikaragvi, a Ortega je izjavio da je prošlog mjeseca telefonirao Gadafiju nekoliko puta da bi izrazio podršku libijskom lideru.

Intervencija u Libiji koštala SAD pola milijarde dolara

Vojna intervencija u Libiji koštala je ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država više od pola milijarde dolara, a troškovi predviđeni za naredne tri nedjelje su još 40 miliona, potvrđeno je u Pentagonu.

"Između 19. i 28. marta municija, dodatni sati letjenja i potrošnja goriva za avione i brodove koštali su oko 550 miliona dolara", rekla je za AFP predstavnica Pentagona Ketlin Kesler.

Ona je precizirala da je oko 60 procenata tih troškova otpalo na municiju koja je korišćena protiv snaga Moamera Gadafija.

SAD su ispalile 192 od ukupnih 199 krstarećih raketa tomahavk kojima su gađani položaji libijske protivavionske odbrane i komandni centri, a jedan tomahavk košta 1,5 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: