SASTANAK 40 ZEMALJA

U Londonu sastanak Kontakt grupe za Libiju

U Londonu se sjutra održava prvi sastanak Kontakt grupe za Libiju, na kome će ministri spoljnjih poslova 40 zemalja razmotriti tok vojne operacije u toj zemlji i situaciju poslije odlaska s vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 19:52h

"Cijela međunarodna zajednica imaće priliku da podrži libijski narod u borbi za svrgavanje žestoke diktature i za stvaranje odgovarajućih uslova koji će tom narodu omogućiti da odlučuje o svojoj budućnosti... Sadašnji režim izgubio je svaki legitimitet. Gadafi treba odmah da ode s vlasti", navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju francuskog predsjednika Nikole Sarkozija i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Francuska, Britanija i SAD su pozvale libijski nacionalni savjet za tranziciju, koji čini 31 predstavnik iz raznih libijskih gradova, da uspostavi nacionalni politički dijalog.

Proces treba da počne "sa tranzicijom, ustavnom reformom i organizovanjem slobodnih izbora", navele su tri zemlje.

Na sastanku će biti prisutni, između ostalih, predstavnici Katara, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, američki državni sekretar Hilari Klinton, kao i brojni predstavnici iz Evrope i jedan posmatrač iz Vatikana.

Predsjednik Komisije Afričke unije Žan Ping takođe će prisustvovati sastanku, navedeno je u saopštenju.

Zbog kritike vojne intervencije, Rusija nije pozvana na skup, naveo je jedan neimenovani ruski zvanični izvor, a prenosi Interfaks.

Preporučujemo za Vas