Pronađen plutonijum kod nuklearke Fukušima

Vlasti su ukinule opasnost od pojave cunamija, koja je objavljena nakon što je sjeveroistok Japana potresao zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale
60 pregleda 0 komentar(a)
Japan, Foto: Rojters
Japan, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.03.2011. 17:33h

Radioaktivni hemijski element plutonijum pronađen je kod nuklearnog postrojenja Fukušima, oštećenog poslije snažnog zemljotresa i cunamija u Japanu, izjavilisu danas zvaničnici japanske kompanije za elektrodistribuciju.Kompanija TEPCO je saopštila da je plutonijum pronađen na 5 lokacija u blizini nuklearne elektrane koja već 2 nedjelje emituje radijaciju.

Zvaničnik tog preduzeća Jun Curuoka je rekao da su količine pronađenog plutonijuma veoma male i da ne predstavljaju opsanost za zdravlje.

Opet zemljotres u Japanu, borba da se zaustavi kontaminirana voda

Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale potresao je sjeveroistočni dio Japana, poslije čega su zvaničnici objavili opasnost od cunamija, javili su japanski mediji.

Zemljotres se po japanskom vremenu dogodio ujutru u 7.24 sata.

Voda sa visokim stepenom radijacije koja je otkvirena u reaktoru 2 havarisane nuklearke Fukušima posljedica je djelimičnog topljenja šipki sa nuklearnim gorivom, saopštio je portparol vlade Jukio Edano, ističući da vlada vjeruje da je topljenje ovih šipki prestalo.

U postrojenju Fukušima nastavljaju se radovi na uklanjanju ove vode, kako bi inženjeri mogli da ponovo osposobe sisteme za hlađenje, a vlada je istakla da će učiniti sve kako bi spriječila da kontaminirana voda dospije u more ili pod zemlju

Edano je kazao da je Komisija za nuklearnu bezbjednost obavijestila vladu da "se smatra da je iscurela voda iz suda reaktora, koja je došla u kontakt sa šipkama sa gorivom koje su se delimično istopile u jednom trenutku".

Riječ je o vodi sa visokim stepenom radioaktivnog zagađenja koja je pronađena u podrumu zgrade u kojoj se nalazi turbina reaktora, javila je japanska agencija Kjodo.

Za to vrijeme, u postrojenju Fukušima nastavljaju se radovi na uklanjanju ove vode, kako bi inženjeri mogli da ponovo osposobe sisteme za hlađenje, a vlada je istakla da će učiniti sve kako bi spriječila da kontaminirana voda dospije u more ili pod zemlju.

Kompanija TEPCO je saopštila da je koncentracija radioaktivnih supstanci u sudu reaktora 2 - 100.000 puta veća od granične, ističući da je prethodno saopštenje da je reč o 10 miliona većem iznosu netačna, što je vlada okarakterisala kao "neprihvatljivu" grešku kompanije koja upravlja havarisanim postrojenjem.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbjednost (NISA) saopštila je da je koncentracija radioaktivnog joda 131 u uzorku morske vode, uzetom 1,5 kilometara sjeverno od odvoda iz reaktora od jedan do četiri, sada 1.150 puta veća od maksimalno dozvoljene.

Juče je nivo kontaminacije vode bio 1.850 puta veći od dozvoljenog, a zvaničnici su saopštili da nema opasnosti po morski svijet i hranu iz mora.

Bonus video: