Pripadnici Al Kaide kontrolišu južni jemenski grad

U Džaru više nema lokalnih vlasti, a borci Al Kaide zauzeli su javne zgrade, uključujući i regionalni radio i kasarnu koja se nalazi pored jedne planine na izlazu iz grada.
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Beta/AP
Jemen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2011. 18:46h

Islamski ekstremisti zauzeli su fabriku oružja, stratešku planinu i obližnji grad u južnoj jemenskoj provinciji Abjan, javili su jemenski bezbjednosni zvaničnici.

Jemen već skoro dva mjeseca potresaju masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog politički neriješene situacije bezbjednost slabi širom zemlje.

SAD, glavni saveznik Saleha u borbi protiv Al Kaide, zabrinute su zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

Jemenska vojska sukobila se danas sa borcima za koje se vjeruje da su članovi Al Kaide koji su uspjeli da zauzmu mesto Džar, u južnoj provinciji Abjan, inače uporište ekstremističke mreže, rekao je jedan zvaničnik bezbjednosnih snaga.

U Džaru više nema lokalnih vlasti, a borci Al Kaide zauzeli su javne zgrade, uključujući i regionalni radio i kasarnu koja se nalazi pored jedne planine na izlazu iz grada.

U mesti Batige, udajenom 10 kilometara oko 30 članova Al Kaide su upali u fabriku municije.

Ranije danas šest jemenskih vojnika ubijeno a četvoro je povrijeđeno u Maribu, na istoku jemenske prijestoncice Sane u napadu koji se pripisuje pripadnicima islamske terorističke organizacije Al Kaide.

Vjeruje se da je napad predvodiio jedan od vođa lokalne Al Kaide.

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, na vlasti 32 godine, rekao je da nije sklon da se održava na vlasti po svaku cijenu, ali želi da se steknu uslovi za mirnu predaju vlasti.

Američki ministar odbrane Robert Gejts izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Jemenu.

"Najagresivniji ogranak Al Kaide djeluje iz Jemena", rekao je Gejts za američku televiziju.

"Mi smo puno sarađivali u kontraterorizmu s predsjednikom Salehom i jemenskim bezbjednosnim snagama, pa ako padne vlada ili je zamijeni vlada koja je znatno slabija, mislim da ćemo se suočiti sa dodatnim problemima u Jemenu", dodao je američki ministar odbrane.

Masovni protesti u Jemenu počeli su krajem januara, a osnovni zahtjevi demonstranata su više političkih sloboda i ostavka predsjednika Saleha.

Bonus video: