U protestima u sirijskoj Latakiji poginulo 12, povrijeđeno oko 200 osoba

Nasilje u subotu u Latakiji posljednje je u nizu incidenata koji potresaju Siriju od 15. marta
0 komentar(a)
SIrija, Foto: Beta/AP
SIrija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2011. 17:45h

Sirijska vlada objavila je danas da je 12 osoba poginulo, a oko 200 ranjeno u nasilju u Latakiji, gradu na obali Sredozemnog mora.

Prema izvještaju državne agencije Sane, nepoznate naoružane grupe napale su naselja u Latakiji, udaljenoj 350 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Damaska, pucajući sa krovova i terorišući stanovništvo.

U tim incidentima poginulo je deset pripadnika snaga bezbjednosti i stanovnika, kao i dva naoružana napadača, a oko 200 osoba je ranjeno, uglavnom, pripadnika snaga bezbjednosti.

Sirijska vojska raspoređena je od subote uveče u Latakiji, poslije nasilja i haosa u petak, u kojem su antivladini demonstranti i zvaničnici razmijenili optužbe za podsticanje nereda.

Neimenovani zvaničnik izjavio je da su u petak snajperisti ubili dva pješaka, prenio je Tanjug.

Nasilje u subotu u Latakiji posljednje je u nizu incidenata koji potresaju Siriju od 15. marta, kada su počeli protesti na kojima nezadovoljni građani traže suštinske reforme u državi.

Da bi stišala proteste, vlada je obećala da će sprovesti reforme, a nije isključila ni mogućnost ukidanja vanrednog stanja koje je na snazi od 1963. godine.

Bonus video: