Greškom izmjeren alarmantan nivo radioaktivnosti u Fukušimi

Japanski zvaničnici saopštili su da je radioaktivnost iscurele vode u jednoj od jedinica oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daići 10 miliona puta veća od normalne.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 15:56h

Greškom je izmjeren ogroman skok u nivou radioaktivnostu u vodi u oštećenom nuklearnom kompleksu Fukušima jedan, saopštili su japanski zvaničnici nekolikosati pošto je javljenjo da je nivo radioaktivnosti bio 10 miliona puta veći od normalnog.Stručnjaci koji rade na centrali su međutim kasnije rekli da voda jeste kontaminirana radijacijom ali da je ekstremno visoki nivo radijacije koji je izmjeren greška."Ta cifra nije vjerodostojna", rekao je portparol Tokijske elektroenergetnske kompanije (Tepco) Takaši Kurita, i izvinio se zbog toga.On je rekao da se ponovo mjeri nivo radijacije kako bi se dobili tačni podaci, ali nije znao kada će ti rezultati biti objavljeni.Zvaničnici su međutim rekli da je tačno da je nađena radioaktivna voda u četiri najoštećenija reaktora u centrali Fukušima jedan. Kompleks ima šest reaktora.Prema njima, kod reaktora broj dva izmjerena je radijacija od 1.000 milisiverta na sat, što je četiri puta jače nego što vlada ocjenjuje kao sigurno.Oni još ne znaju odakle dolazi radioaktivna voda, mada je portparol vlade Jukio Edano ranije rekao da dio te vode "skoro sigurno" curi iz napuklog jezgra jednog od reaktora.Edano je istakao da je, uprkos ovim zbunjujćhim informacijama zbog kojih su usporeni radovi na opravci kompleksa, situacija djelimično stabilizovana."Mi smo djelimično spriječili da se situacija pogorša. Ali se stvari ne poboljšavaju pravolinijski, i očekivali smo razne uspone i padove. Kontaminirana voda je jedan od tih padova i nastavićemo da radimo na popravci štete", rekao je sinoć Edano.

Radnici nisu ozbiljno povrijeđeni

Zbog ranije objavljenog podatka Tokijske energetske kompanije (TEPCO), da je radioaktivnost iscurele vode iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisiverta na sat, što je 10 miliona puta veći nivo radioaktivnosti u odnosu na normalan rad reaktora, radnici su napustili taj objekat, kako ne bi bili izloženi radijaciji.

Dežurne ekipe su, međutim, kasnije saopštile da, iako voda jeste radioaktivna, prethodno objavljeni podaci nisu tačni, prenijela je agencija Asošijeted pres.

"Ti podaci nisu tačni. Veoma nam je žao", rekao je portparol kompanije TEPCO Takaši Kurita.

U međuvremenu, zvaničnici su objavili i da su trojica radnika koji su došli u dodir sa radioaktivnom vodom u rektoru 3 nuklearne centrale "Fukušima 1" pušteni iz bolnice, bez znakova ozbiljnih povreda.

Stanje trojice radnika od sada će pratiti lokalne klinike, pošto su otpušteni iz Nacionalnog instituta za radiologuju, prenosi Frans pres.

Radnici su ušli bazen sa radioaktivnom vodom dok su pokušavali da uspostave dovod struje u reaktoru 3 centrale "Fukušima 1", teško oštećene u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Dvojica od njih nisu nosila zaštitne gumene čizme i oko članaka su primila oko 2.000 do 6.000 milisivera radijacije.

Treći radnik nosio je zaštitne cipele i tako izbjegao kontakt sa radioaktivnom vodom.

Prema informacijama, na trećem reaktoru NE Fukušima Daići primjećeno je oštećenje, što će dodatno otežati borbu s prijetećom radijacijom jer se povećava mogućnost da u okolinu počne isticati posebno radioaktivna kombinacija metala.

Zbog sumnje da je već došlo do novog isticanja radijacije iz reaktora 3 japanske vlasti su preporučile lokalnom stanovništvu da se proširi zona evakuacije na 18 milja (29 km).

IAEA: Japanska nuklearna kriza daleko od okončanja

Japanska nuklearna kriza nije ni blizu kraja i biće potrebne nedjelje, ako ne i mjeseci, da se okonča, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano.

Amano je za "Njujork tajms", u telefonskom intervjuu iz Beča, rekao i da vlasti još nijesu sigurne da li su aktivne zone reaktora i iskorišćeno nuklearno gorivo u centrali "Fukušima 1" pokriveni dovoljnom količinom vode koja bi ih rashladila.

Amano je dodao i da ga najviše brinu šipke s gorivom u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih - kako bi se spriječio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala.

On je rekao i da ima "pozitivnih signala" kada je riječ o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se posljedice nesreće izazvane zemljotresom i cunamijem otklonile.

Amano je dodao i da ga najviše brinu šipke s gorivom u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih - kako bi se spriječio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala - bilo potpuno uspješno, prenio je Rojters.

"Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala", upozorio je Amano.

Radioaktivnost 10 miliona puta veća od normale

Iz tokijske kompanije TEPCO saopštili su da je radioaktivnost iscurele vode u jednoj od jedinica oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daići 10 miliona puta veća od normalne.

Portparol tokijske kompanije "Elektroprivreda" (TEPCO) Takaši Kurita rekao novinarima da je radioaktivnost iscurele vode iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisiverta na sat, prenijela je agencija AP.

Prema njegovim riječima, to je 10 miliona puta veći nivo radioaktivnosti u odnosu kada je taj reaktor normalno radio.

Iz tokijske "Elektroprivrede" saopšteno je da su radnici napustili objekat gdje se nalazi turbina reaktora 2 kako ne bi bili izloženi radijaciji, navodi agencija Rojters.

Zvaničnici tokijske kompanije TEPCO su saopštili da su se u ostalim djelovima nukearle radnici fokusirali na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora nuklearke i pokušavaju da pronađu sigurno mjesto za skladištenje i odlaganje te vode, preneo je AFP.

Zvaničnici tokijske kompanije TEPCO su saopštili da su se u ostalim djelovima nukearle radnici fokusirali na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora nuklearke i pokušavaju da pronađu sigurno mjesto za skladištenje i odlaganje te vode, preneo je AFP.

Sa samo jednom pumpom nemoguće je riješiti se velike količine vode, a još dvije će biti dopremljene u nuklearku kako bi se ubrzao proces, rekao je Hidehiko Nišijamo iz japanske Agencije za nuklearnu i Industrijsku bezbjednost, navodi francuska agencija.

Razorni zemljotres i cunami pogodili su Japan prije 2 nedjelje.

Bonus video: