Pobunjenici zauzeli Bregu i kreću se prema zapadu Libije

"Neće nam trebati strane snage. Prvi bitku dobili smo zahvaljujući vama, ali narednu fazu osvojićemo našim sredstvima", navodi se u pismu pobunjenika.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2011. 17:27h

Libijski pobunjenici saopštili su danas da nastavljaju da se kreću prema zapadu Libije i da su preuzeli kontrolu grada Brega, oko 80 kilometara zapadnog od Adždabije.Pobunjenik Abdelsalam al-Madani izjavio je Frans presu da su pobunjenici preuzeli Bregu. "Mi smo u centru Brege", rekao je on u telefonskoj izjavi AFP-u."Gadafijeve snage su se povukle. Sada su u Al-Bišeru (oko 30 kilometara od Brege) a pobunjenici se kreću prema toj zoni", dodao je on.Međunarodne snage predvođene SAD, Francuskom i Britanijom počele su vazdušne napade na Libiju prošle subote da bi obezbjedile poštovanjezone zabrane leta i zaštitile civile.

Strane snage mogu da napuste zemlju

Libijski pobunjenici zahvalili su se Francuskoj zbog uloge u vojnom udaru na režim Gadafija, ali su istakli da strane snage sada mogu da napuste zemlju, navodi se u pismu objavljenom danas u listu "Le figaro".

"Vaši avioni uništili su tenkove koji su bili spremni da zgaze Bengazi. Libijski narod vas vidi kao oslobodioce i njihova zahvalnost biće večna", piše u pismu pobunjeničkog lidera Mahmuda Džibrila francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju.

"Neće nam trebati strane snage. Prvi bitku dobili smo zahvaljujući vama, ali narednu fazu osvojićemo našim sredstvima", navodi se u pismu.

Takođe se ističe da libijski narod, kao i susjedni prijatelji, posebno Egipat i Tunis, vide pomoć Francuske kao veliki gest prema arapskom svijetu.

Bonus video: