Obama: Misija u Libiji je jasna i ciljana

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je međunarodna misija u Libiji "jasna i ciljana" i da je "na putu da uspije".
0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta/AP
Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2011. 13:12h

"Zato što smo djelovali brzo izbjegnuta je humanitarna katastrofa i spašeni su mnogi životi nedužnih civila, muškaraca, žena i djece", rekao je Obama u svom nedjeljnom obraćanju na radiju i preko interneta.

Obama je pod rastućim pritiskom javnosti da objasni američku strategiju u Libiji.

Američki predsjednik je istakao da kada s nedužnim ljudima brutalno postupa vođa kao što je Moamer Gadafi, koji je prijetio "krvoprolićem", i kada su zemlje spremne da reaguju, "u našem je nacionalnom interesu da reagujemo".

"To je naša odgovornost. Svaki Amerikanac može da bude ponosan na to što smo spasli živote u Libiji", rekao je američki predsjednik.

"Naša misija u Libiji je jasna i ciljana", rekao je Obama i podsjetio da je Savjet bezbjednosti UN odlučio da će nametnuti zonu zabrane leta u Libiji da bi se spriječili novi zločini.

On je rekao da je protivvazdušna odbrana uništena u Libiji i da su snage vjerne Gadafiju potisnute iz gradova gdje su se ljudi podigli protiv libijskog vođe.

Međunarodne snage predvođene SAD, Francuskom i Britanijom počele su vazdušne napade na Libiju prošle subote da bi obezbijedile poštovanje zone zabrane leta i spriječile ga da napadne svoj narod.

Najavljeno je da će Obama o akciji u Libiji govoriti u ponedjeljak uveče na Univerzitetu za nacinalnu odbranu u Vašingtonu, gdje će između ostalog objasniti kako se kampanja međunarodne koalicije prebacuje na vojnu komandu NATO.

Bonus video: