U moru kod Fukušime 1.200 puta više radioaktivnog joda

U uzorcima morske vode uzetim kod japanske nuklearne centrale Fukušima količina radioaktivnog joda je 1.250 puta veća od dozvoljene, saopštila je danas japanska agencija za nuklearnu bezbjednost.
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2011. 09:19h

14.50 - Hunamitarna pomoć EU stigla u Japan >>>

Agencija je navela da je mjerenja izvršila kompanija Tokio elektrik (TEPKO) koja upravlja centralom oštećenom razornim zemljotresom i cunamijem i da su uzeti uzorci vode oko reaktora 1.

"Ukoliko popijete 50 centilitara tekuće vode sa tom koncentracijom joda, dostići ćete godišnji dozvoljeni limit joda", rekao je jedan od portparola agencije, dodavši da se radi o "relativno visokom nivou".

On je ukazao da će se radioaktivnost ispuštena u more razblažiti plimom, kao i da su potrebne mnogo veće koncentracije da bi radioaktivni jod upile morske alge i životinje.

"Pored toga, koncentracija joda se smanjuje na polovinu svakih osam dana, tako da dok ljudi budu jeli plodove mora, koncentracija joda će vjerovatno biti značajno smanjena", dodao je portparol.

U uzorcima morske vode uzetim na istom mestu, u blizini centrale, količina radioaktivnog joda izmjerena u utorak bila je 126 puta veća od gornje granice koju utvrđuje vlada.

Tada je najavljena pooštrena kontrola morske ribe i plodova mora sa tog dijela obale.

U centrali Fukušima, nakon zemljotresa od 11. marta, u kvaru je sistem hlađenja u četiri od šest reaktora, što je dovelo do ispuštanja radioaktivnih supstanci u okolinu.

Bonus video: