Imam Meke nazvao proteste u arapskom svijetu vjerskim haosom

Demonstracije su zabranjene u toj zemlji jer nijesu u skladu sa šerijatskim pravom i društvenim normama
65 pregleda 0 komentar(a)
Meka, Foto: Wikipedia
Meka, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.03.2011. 18:45h

Imam Meke, svetog mjesta islama, šeik Saleh Ben Mohamed Al Taleb oštro je kritikovao talas protesta koji potresaju arapski svijet ocjenjujući da je to "vjerski i moralni haos".

"Izazovi koji su se sručili na arapske zemlje", gdje demonstranti pozivaju na "odvajanje religije (od države), višestranačje i slobodu, nijesu u skladu sa šerijatskim pravom i izazivaju vjerski i moralni haos", rekao je Al Taleb.

Imam, koji je iznio svoje stavove u besjedi tokom molitve, poručio je arapskim liderima da pokažu "čvrstinu" protiv takvih zahtjeva, prenijela je zvanična saudijska agencija Spa.

"Red i poredak ne mogu biti predmet rasprave, jer oni ne predstavljaju jednostavnu crvenu liniju koju niko ne bi trebao da prelazi, već jedan rov u kome će biti spaljeni svi koji se usude da tamo zakorače", upozorio je imam.

Saudijske snage bezbjednosti bile su masovno angažovane 11. marta u Rijadu i drugim saudijskim gradovima, gdje ipak nije bilo nikakvih demonstracija poslije poziva na mreži Fejsbuk na "dan gnijeva".

Demonstracije su zabranjene u toj zemlji jer nijesu u skladu sa šerijatskim pravom i društvenim normama.

Ipak, šiitska manjina nekoliko puta protestvovala je na istoku zemlje tražeći veće slobode i oslobađanje političkih zatvorenika.

Bonus video: