Zemljotres u Japanu, situacija u Fukušimi teška i ozbiljna

IAEA navodi da su radnici ignorisali svoje "dozimetre" vjerujući da pokazuju pogrešne podatke i nastavili da rade dok su njihove noge bile u kontaminiranoj vodi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 19:06h

Zemljotres jačine 6,2 stepena pogodio je Japan. Japanski premijer Naoto Kan je izjavio da je situacija u havarisanoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daići i dalje "teška i ozbiljna".

U obraćanju putem državne televizije Kan je upozorio da "nismo u poziciji da možemo da budemo optimisti.

"Svaki razvoj događaja moramo da tretiramo sa najvećim oprezom", rekao je Kan.

Predsjednik japanske vlade se, pored toga, izvinio poljoprivrednicima i vlasnicima kompanija oko ovog postrojenja zbog prouzrokovane štete, javio je AP.

On je, takođe, zahvalio radnicima, vatrogascima i vojnicima koji "rizikuju život" u nastojanju da ohlade pregrijjane reaktore u Fukušimi.

Zvaničnici japanske agencije za nuklearnu bezbjednost danas su saopštili da se sumnja da postoji oštećenje jezgra jednog od šest reaktora u elektrani, što bi moglo da dovede do većeg radioaktivnog zagađenja okoline.

Japanske vlasti do sada su otkrile povećan nivo radijacije kod 11 vrsta povrća koje se uzgaja u blizini ove nuklearke, a vlada je prošle nedjelje zabranila isporuku pojedinih vrsta povrća, kao i neprerađenog mlijeka.

Pored toga, u tekućoj vodi u Tokiju otkriveno je prisustvo dvostruko više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno, a prekomerna količina radioaktivnih materija pronađena je i u jednoj vrsti povrća koje se uzgaja u području prijestonice, koja je od Fukušime udaljena oko 250 kilometara.

Ozračeno 17 radnika

Broj radnika u postrojenju Fukušima kod kojih je pronađeno da su bili izloženi dozi od preko 100 milisiverta radijacije je dostigao 17, uključujući tri radnika koja su ozračena juče, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Sud u reaktoru tri u Fukušimi je možda oštećen.

Kako se ističe u saopštenju IAEA tri radnika koja su juče bila izložena zračenju naredna četiri dana biće nadgledana u bolnici.

Radi se o tri radnika koja su radila po ugovoru na postavljanju kablova u turbinama zgrade reaktora 3, a kod dvoje od njih ustanovljena je radioaktivnost na nogama.

Noge su prane u cilju uklanjanja radioaktivnosti, ali pošto je postojala mogućnost od opekotina kože beta zracima oni su na pregled upućeni u bolnicu u Fukušimu, a potom prebačeni na nacionalni institut za radiologiju na dalje pretrage.

IAEA navodi da su radnici ignorisali svoje "dozimetre" vjerujući da pokazuju pogrešne podatke i nastavili da rade dok su njihove noge bile u kontaminiranoj vodi.

Zemljotres jačine 6,2 stepena pogodio Japan

Današnji zemljotres bio je jačine 4 stepena na japanskoj skali na kojoj je maksimum do 7 stepeni, u prefekturama Ivate i Mijagi već opustošenim zemljotresom i cunamijem koji su 11. marta pogodili Japan, prenosi Kjodo.

Nije izdato upozorenje na cunami.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od oko 40 km i jačine 3 stepena na japanskoj skali u prefekturama Aomori, Akita, Jamagata i Fukušima.

Više od 10.000 potvrđenih smrtnih slučajeva u Japanu

Bilans potvrđenih smrtnih slučajeva u zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili sjeveroistok i istok Japana, popeo se na preko 10.000, dok ukupan broj mrtvih i nestalih trenutno iznosi preko 27.000.

Policija u Mijagiju je na svoj vebsajt postavila imena preko 2.000 lica koja su pronađena mrtva, uključujući detalje o njihovoj odjeći i tijelu, u nastojanju da olakša njihovu identifikaciju

U oko 1.900 prihvatnih centara još uvijek se nalazi oko 240.000 ljudi.

I dalje se strahuje da će konačni bilans žrtava biti mnogo veći, s obzirom na to da napore spasilačkih ekipa u prefekturi Fukušima otežava nuklearna kriza, dok je policija u najgore pogođenoj prefekturi Mijagi nagovijestila da će u moru vjerovatno biti pronađeno još beživotnih tijela.

Policija u Mijagiju je na svoj vebsajt postavila imena preko 2.000 lica koja su pronađena mrtva, uključujući detalje o njihovoj odjeći i tijelu, u nastojanju da olakša njihovu identifikaciju.

Autoputevi i luke u pogođenim oblastima su ponovo otvorene, dok 55 postrojenja za preradu otpadnih voda još ne radi.

Zemljotres od prije dvije nedjelje najveća je prirodna katastrofa u Japanu poslije zemljotresa Veliki Kanto u kome je 1923. godine poginulo više od 142.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: