Vazdušni napadi na Adžedabju na istoku Libije, eksplozije u Tripoliju

Prema riječima francuske komande, pogođena je baza oko 250 kilometara južno od libijske obale, kao i libijski borbeni avion koji se upravo bio prizemljio nedaleko od strateškog grada Misrate.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 17:16h

U vazdušnim napadima bombardovane su snage lojalne libijskom režimu u Adžedabji, a pobunjenici navode da su iskoristili te napade da povedu ofanzivu kako bi preuzeli kontrolu nad tim gradom na istoku Libije.

Prema svjedočenju očevidaca, pobunjenici su počeli da sprovode sve češće napade na snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju, kako bi zauzeli Adžedabju, a manje grupe građana svojim vozilima napuštaju taj grad.

Pobunjenici su optužili Gadafijevu vojsku i da koristi civile kao ljudske štitove.

Adžedabja je tokom prvih dana sukoba dvije strane bila u rukama pobunjenika, ali su snage lojalne režimu ponovo preuzele kontrolu prošle nedjelje, u okviru ofanzive na Bengazi.

Pogođene mete u unutrašnjosti Libije

Francuski borbeni avioni pogodili su noćas jednu libijsku borbenu letelicu i vojnu bazu u unutrašnjosti Libije, dok su SAD smanjile svoju ulogu u međunarodnoj operaciji, čiji cilj je da se snagama libijskog lidera Moamera Gadafija pomrse računi iz vazduha, s mora i kopna, navodi agencija AP.Prema riječima francuske komande, pogođena je baza oko 250 kilometara južno od libijske obale, kao i libijski borbeni avion koji se upravo bio prizemljio nedaleko od strateškog grada Misrate.Prema izvjestajima stranih agencija, Libija je dio svojih aviona sklonila u podzemne hangare.Zamjenik libijskog šefa diplomatije, Halid Kaim rekao je, međutim, novinarima kasno sinoć da nije bilo libijskih aviona u vazduhu otkako je proglašena zona zabranjenih letova. On je dodao da je pomenuti avion možda uništen u okviru napada koalicionih snaga na jednu vazduhoplovnu bazu.

Zamjenik libijskog šefa diplomatije, Halid Kaim rekao je, međutim, novinarima kasno sinoć da nije bilo libijskih aviona u vazduhu otkako je proglašena zona zabranjenih letova.

Hiljade Tuarega podržava Gadafija

Zvaničnici Malija naveli su da je hiljade Tuarega napustilo zemlju kako bi pružili podršku Gadafiju u borbi protiv pobunjenika.U libijskoj prijestonici pred zoru mogle su se čuti eksplozije, a AP pretpostavlja da su one posljedica vazdušnih napada.Libijska državna televizija prikazala je slike tijela za koje je rekla da su žrtve vazdušnih udara na Tripoli, međutim, izvještaji američke obavještajne službe potvrdili su tvrdnje pobunjenika da se radi o tijelima koja su Gadafijeve snage donijele iz mrtvačnice.Kako ocjenjuje AP, u trenutku kada su međunarodne snage uspjele da neutralištu Gadafijevu avijaciju, libijski lider je počeo da sprovodi medijsku kampanju protiv zapadne intervencije.

Dani i nedjelje operacije, ne mjeseci

S druge strane, koalicione snage su stavile do znanja da njihova operacija podrške pobunjenicima neće trajati vječno: Francuska je kao vremenski okvir navela dane i nedjelje, ne mjesece.Šef francuske diplomatije Alen Žipe rekao je za radio RTL da će akcija međunarodnih snaga trajati još nekoliko dana, moguće nedjelja, ali ne mjeseci. On je dodao da je njen cilj, pored zaštite civila, da se omogući Gadafijevim protivnicima, "koji se bore za demokratiju i slobodu" da povrate preimućstvo.Činjenica da se podrška međunarodnih snaga bliži kraju, kao i embargo na oružje UN, koji se odnosi i na Gadafija i na snage opozicije, uticali su na pometnju u redovima pobunjenika, navodi AP."Suočeni smo s artiljerijom, tenkovima T-72 i T-92... potrebno nam je antitenkovsko naoružanje... Radimo na uspostavljanju nove vojske sa novim naoružanjem i novim moralom", rekao je portparol pobunjeničke vojske iz Bengazija, Ahmed Omar Bani.

Gadafijeve snage: Poštedite komunikacionu infrastrukturuI Gadafijeve snage pokazale su znake uznemirenosti, te su tražile od međunarodnih snaga da poštede njihovu televiziju i komunikacionu infrastrukturu."Komunikacija, bilo putem telefona, bilo putem drugih sredstava, služi civilima i za dobro libijskog naroda, pomažući nam da obezbjedimo informacije, znanje i koordinaciju u svakodnevnom životu.

Ako te civilne mete budu pogođene, to će učiniti težim živote milione civila širom Libije", rekao je novinarima u Tripoliju portparol vlade, Musa Ibrahim.Očekuje se da predstavnici libijskog režima i opozicije danas prisustvuju sastanku Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji, prema generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koji je to opisao kao deo pokušaja da se postigne prekid vatre i dođe do političkog rješenja.

SAD su poslednjih dana intenzivirale svoje napore da prebace na svoje partnere vodeću ulogu u operaciji, a NATO je odlučio da preuzme kontrolu nad zonom zabranjenih letova iznad Libije.

Galerija

Bonus video: