ODBIJA OPTUŽBE

Bivši ukrajinski predsjednik Kučma optužen za ubistvo novinara

Optužen za ubistvo opozicionog novinara Georgija Gongadzea iz 2000. godine i ukoliko bi bio osuđen, mogao bi se suočiti sa do 12 godina robije.
15 pregleda 0 komentar(a)
Kučma, Foto: Nato
Kučma, Foto: Nato
26.02.2019. 22:45h

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma je zvanično optužen za ubistvo opozicionog novinara Georgija Gongadzea iz 2000. godine i ukoliko bi bio osuđen, mogao bi se suočiti sa do 12 godina robije.

Ukrajinski javni tužilac je u utorak otvorio krivični postupak protiv Kučme, koji je bio predsjednik nezavisne Ukrajine u periodu od 1994. do 2005. godine, zbog sumnji o umiješanosti u ubistvo Gongadzea, jednog od najoštrijih javnih kritičara.

Ubistvo popularnog novinara, koji je takođe bio dobro poznat na TV emisijama, je postalo simbol nemorala i nasilja post-sovjetske Ukrajine pod Kučmom i dovelo do uličnih sukoba u Kijevu između protestanata i specijalne policije.

Kada je izašao sa ispitivanja iz kancelarije tužioca, Kučma, 72, rekao je reporterima: "Optužen sam. Sastaćemo se ovdje u ponedjeljak i vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati".

Portparol javnog tužioca, Juri Bojčenko, je potvrdio da je Kučma optužen za zloupotrebu položaja, što je vodilo do smrti novinara, a to povlači zatvorsku kaznu između 5 i 12 godina.

Kučma demantovao optužbe

Kučma je u srijedu demantovao bilo kakvo učešće u ubistvo 31-godišnjeg urednika.

Kučma je i  ponovio da nije kriv. "Kategorično odbijam svaku optužbu, osim dijela koji glasi Ja sam Leonid Danilovič Kučma. To je van sumnje."

Uprkos optužbama, neki analitičari sumnjaju da će Kučmin slučaj stići do suda i obzirom da je prošlo 10 godina od ubistva, smatraju da može doći do zastarijevanja.

"Pozivanje na zastarijevanje je odluka suda", rekao je Bojčenko novinskoj agenciji Interfaks.