Rusija otkrila radijaciju na brodu koji je vraćao iz Japana

"Nivo radiaktivnosti tri puta veći nego što je dozvoljeno otkriven je u mašinskom odjeljenju, dok je u kabinama i na palubi bio u normali" naveo je šef zdravstvene službe.
0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta/AP
Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2011. 15:44h

Rusija u luci na Dalekom Istoku vrši provjeru broda koji je plovio japanskim vodama u blizini postrojenja Fukušima i na kome je otkriven nivo radijacije tri puta veći od dozvoljenog, rekao je šef zdravstvene službe Rusij Genadij Oničtčenko, a prenijela agencija Intefax.

Brod je plovio u blizini zone u kojoj se nalazi nuklearno postrojenje Fukušima na svom povratku u Rusiju nakon transporta drveta u Japan, kazao je Oničtčenko.

Povećan nivo radioaktivnosti otkriven je u toku sanitarne kontrole kada je brod pristao u Vanino u regonu Habarovsk.

"Nivo radiaktivnosti tri puta veći nego što je dozvoljeno otkriven je u mašinskom odjeljenju, dok je u kabinama i na palubi bio u normali", naveo je šef zdravstvene službe.

Prema prvim informacijama radijacija je dospjela do brodskog motora preko ventilacije, dodao je.

Brod je stavljen u karantin. Njegovu posadu čini 18 Rusa i jedan Ukrajinac koji su podvrgnuti medicinskim pregledima i, prema njegovim riječima, za sada nije otkriven uticaj na zdravlje mornara.

Rusija je takođe danas uvela zabranu za uvoz hrane i korišćenje one koja je već stigla u Rusiju iz nekoliko prefektura Japana koje se nalaze u blizini nukelarne elektrane Fukušima.

"Uveli smo zabranu korišćenja hrane uvezene posle 11. marta iz prefektura Fukussima, Ibaraki, Točiga i Gunmi", rekao je Oničtčenko.

Agencija Ria Novosti, pozivajuchi se na Pres službu Federalne agencije za kontrolu zdravlja, prenosi da se zabrana odnosi i na prefkture Nagano i Čiba.

Iako za sada nisu otkriveni tragovi radioaktivnosti u namirnicama, zabrana će u Rusiji ostati na snazi dok se situacija ne riješi, rekao je šef zdravstvene službe.

Bonus video: