Japanci za šest dana obnovili autoput koji je bio uništen

Rad je počeo 17. marta, a šest dana kasnije razoreni dio autoputa Grejt Kanto je bio kao nov.
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 12:25h

Slika zjapećih pukotina duž japanskog autoputa pokazala je snagu zemljotresa koji se dogodio 11. marta, piše Dejli Mejl.

Zadivljujuća brzina rekonstrukcije pokazuje sposobnost nacije da ponovo stane na svoje noge.

Rad je počeo 17. marta, a šest dana kasnije razoreni dio autoputa Grejt Kanto je bio kao nov. Sreman za ponovno otvaranje saobraćaja.

Mnogi radnici su se vratili svojim poslovima dan nakon zemljotresa i cunamija a neki poslovni objekti u regijama koje su najviše stradale već su ponovo otvoreni.

Japanski oporavak je isprovocirao neke investitore, uključujući amerikanca Vorena Bafeta, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, da zaključe kako tragedija koja je iza sebe ostavila 23.000 mrtvih ili nestalih prestavlja dobru priliku za trgovinu na tržištu novca.

Strah u Tokiju

U međuvremenu, majke u Tokiju su upozorene da svojim bebama ne daju vodu sa česme. Iz supermarketa po čitavom gradu brzo je nestala sva flaširana voda. Roditeljima je rečeno da provjere da mlijeko nije od krava iz regije Fukušima.

"Možemo li da kuvamo rižu u vodi sa slavine, možemo li da pijemo čaj, kafu? Oni nam govore da možemo, ali šta je istina?"

Stanovnici Tokija kažu da su zabrinuti povodom rasta stepena radijacije.

"Ako kažu da je opasno po djecu, to možemo da razumijemo", rekao je 29-godišnji radnik Jasku Harade.

"Ali možemo li da im vjerujemo kad kažu da odrasli mogu da piju vodu? Možemo li da kuvamo rižu u vodi sa slavine, možemo li da pijemo čaj, kafu? Oni nam govore da možemo, ali šta je istina?

Evakuisana "Fukušimina pedesetorka"

Da strah bude veći, dva snažna zemljotresa juče su pogodila uništenu istočnu obalu, a crni dim se ponovo pojavio iznad oštećenog postrojenja. "Fukušimina pedesetorka", tim hrabrih radnika iz postrojenja i vatrogasci koji vodom prskaju čitav kompleks, hitno su evakuisani.

Nije poznato kad će se isplatiti napori da se obnovi mehanizam za hlađenje postrojenja.

Galerija

Bonus video: