Arapske zemlje uzdržane od učešća u akciji u Libiji

Osim Katara, čija avijacija bi do vikenda trebalo da počne patroliranje nad Libijom, nijedna od preostale 22 članice Arapske lige nije se do sada javno obavezala da će aktivno učestvovati u akciji u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 11:55h

Arapske zemlje, koje su tražile od Savjeta bezbjednosti UN da uvede zonu zabranjenih letova iznad Libije, sada se ne utrkuju da učestvuju u vojnoj akciji zapadne koalicije u toj afričkoj zemlji, ocjenjuje agencija AP.

Osim Katara, male zemlje u Persijskom zalivu, čija avijacija bi do vikenda trebalo da počne patroliranje nad Libijom, nijedna od preostale 22 članice Arapske lige nije se do sada javno obavezala da će aktivno učestvovati u akciji u Libiji.

Već u prvoj nedjelji vojne kampanje, čiji cilj je da se spriječe napadi libijskog lidera Moamera Gadafija na sopstveno stanovništvo, SAD su počele da vrše pritsak na svoje saveznike u NATO da preuzmu komandu nad akcijom, nagovještavajući da bi Amerika mogla da odstupi od vodeće uloge "već u narednih nekoliko dana", bez obzira na ishod konflikta.

Imajući u vidu činjenicu da troškovi operacije u Libiji rastu iz dana u dan, članovi američkog Kongresa sve više izražavaju sumnje u opravdanost akcije u Libiji, zbog čega i administracija predsjednika Baraka Obame želi da saveznicima prepusti vodeću ulogu što prije.

Ministar odbrane Robert Gejts, koji je bio skeptičan po pitanju američke vojne intervencije u Libiji, rekao je da je Obama odmah na početku akcije stavio do znanja da će je SAD predvoditi samo oko nedjelju dana.

Tome u prilog ide i statistika koju je juče objavilo američko ministarstvo odbrane koja pokazuje da je u noći između utorka i srijede američka avijacija imala 20 odsto manje vazdušnih misija u Libiji, nego za vikend, kada je operacija počela.

I dok u NATO, koji se najviše pominje kao vojni faktor koji bi mogao da preuzme komandu nad operacijama u Libiji, još uvijek nema saglasnosti o tome, otvoreno je i pitanje da li će ijedna druga članica Arapske lige, osim Katara, uzeti učešće.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rouds rekao je novinarima koji su sa Obamom putovali u Latinsku Ameriku da SAD nastavljaju da razgovaraju o tome sa arapskim zemljama poput Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Različite zemlje će imati različito učešće u operaciji", poručio je on.

Bonus video: