Radnici Fukušime u bolnici, nastavljeni radovi u nuklearki

Inženjeri su nastavili sa radom na stabilizovanju reaktora 3 havarisanog nuklearnog kompleksa Fukušima
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 08:22h

U bolnici su završila dva radnika koji su u problematičnoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima bili izloženi radijaciji, piše Kyodo.

3 radnika su ozračena u nuklearki kod su radili na spajanju električne energije, a dvojici su primijećene povrede na nogama, pa su hospitalizirani. Radnici su bili izloženi radijaciji od 170 do 180 milisiverta, a noge su im bile pod vodom.

Nastavljeni radovi u oštećenoj nuklearki poslije prekida

Inženjeri su jutros nastavili sa radom na stabilizovanju reaktora 3 havarisanog nuklearnog kompleksa Fukušima poslije skoro jednodnevne pauze koja je napravljena zbog toga što je u srijedu poslije podne primijećeno kako iz reaktora izlazi dim.

U međuvremenu, količina radioaktivnog joda u pijaćoj vodi u Tokiju vratila se na nivo koji je bezbjedan za djecu mlađu od godinu dana, pa je, za sada, ukinuto upozorenje koje je juče izdato roditeljima.

Međutim u Kavagučiju, u prefakturi Saitama, koja pripada Tokiju, nivo radioaktivnog joda je i dalje iznad dozvoljenog za djecu, javile su agencije.

Japanske vlasti dijele boce sa vodom porodicama koje imaju malu djecu U Japanu je posljednjih dana izbila panika zbog kontaminirane hrane i vode. Voda s razinom radijacije koja je opasna za bebe je pronađena u nekoliko pročišćivača izvan Tokija.

Japanske vlasti se sada trude da obezbijede građane sa vodom iz boca.

Broj poginulih i nestalih u zemljotresu premašio 26.000

Broj poginulih i nestalih u zemljotresu jačine 9,0 stepeni Rihterove skale i cunamiju, koji su 11. marta pogodili sjeveroistok i istok Japana, premašio je 26.000, saopštila je japanska policija.

Strahuje se, međutim, da će konačni bilans žrtava biti mnogo veći, budući da je džinovski cunami visine 10 metara opustošio istočnu obalu ostrva Honšu i sravnio sa zemljom čitave gradove.

Strahuje se, međutim, da će konačni bilans žrtava biti mnogo veći, budući da je džinovski cunami visine 10 metara opustošio istočnu obalu ostrva Honšu i sravnio sa zemljom čitave gradove.

Prema najnovijim podacima kojima raspolaže japanska policija, potvrđeno je da je u ovoj prirodnoj katastrofi život izgubilo 9.700 ljudi, dok se 16.501 osoba zvanično vodi kao nestala, što je ukupno 26.201.

Galerija

Bonus video: