Zemljotres u Japanu najskuplja prirodna katastrofa ikada

Gornja granica procijenjene štete - 197 do 308 milijardi dolara - je iznos koji odgovara šest procenata japanskog BDP-a.
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 19:49h

Japanska vlada je procijenila direktnu štetu od smrtonosnog zemljotresa i cunamija koji je ovog mjeseca pogodio sjeveroistok zemlje, na 310 milijardi dolara, što je čini najskupljom prirodnom katastrofom na svijetu.

Prve zvanične procjene štete poslužiće da se napravi plan pomoći i hitni budžeti kojima bi se finansirali troškovi obnove.

Tokio je otkrio da procjena pokriva štetu na putevima, domovima, fabrikama i drugoj infrastrukturi, a premašuje štetu koju su izazvale duge prirodne katastrofe kao što je zemljotres u Kobeu 1995. i uragan Katrina 2005. godine.

Ta cifra može biti i veća, jer procjena ne uključuje gubitke u ekonomiji od planiranih isključenja struje ili šireg uticaja krize na pogođeno nuklearno postrojenje u Fukušimi, za koju ekonomisti tvrde da predstavlja najveći rizik po ekonomiju.

„Učinak od planiranih isključenja će vjerovatno biti značajan“, kazao je Fumihira Nišizaki, direktor državne Agencije za makroekonomske analize.

Gornja granica procijenjene štete - 197 do 308 milijardi dolara - je iznos koji odgovara šest procenata japanskog BDP-a.

Dok ekonomisti očekuju da najveća akcija obnove u Japanu od Drugog svjetskog rata teško pogođenoj ekonomiji donijeti prijeko potrebni oporavak u drugoj polovini godine, oni upozoravaju da su isključenja najveći rizik po takav scenario.

Zemljotres jačine 9.0 stepeni koji je 11. marta pogodio Japan i izazvao smrtonosan cunami koji je u potpunosti uništio cijele zajednice, nakon čega je stradalo ili nestalo gotovo 23.000 ljudi a bez krova nad glavom ostalo njih 350.000, onesposobivši najveću distributivnu mrežu u Japanu i Aziji.

Galerija

Bonus video: