NATO preuzima pomorsku blokadu Libije

Britanski vicemaršal je kazao da snage koalicije sada napadaju Gadafijeve kopnene snage.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 12:50h
    • Komandant NATO-a za pomorsku blokadu Libije, italijanski viceadmiral Rinaldo Veri rekao je u Napulju da je uvjeren da će imati dovoljno brodova da spriječi ulazak naoružanja i plaćenika u Libiju.>>>
      • Uništena Gadafijeva avijacija >>>
      • Obama odbacuje mogućnost kopnene inazije u Libiji.>>>
      • Najmanje 17 osoba ubijeno je u Misrati u napadima snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, a nastavljeni su i napadi na Zintan, grad pod kontrolom pobunjenika, dok su britanski avioni poletjeli iz baze u Italiji, javljaju svjetski mediji. >>>
      • Zemlje članice Evropske unije postigle su načelni dogovor o proširenju sankcije na libijsku državnu naftnu kompaniju NOC, rekao je jedan diplomatski izvoru Briselu. >>>

      Snage lojalne Gadafiju bombardovale su večeras kuće i najveću bolnicu u gradu Misurati udaljenom 200 kilometara istočno od Tripolija, rekli su pobunjenici i očevici agenciji Frans pres.

      "Snage lojalne Muamaeru Gadafiju bombarduju najveću bolnicu u Misurati", rekao je telefonom agenciji Frans pres jedan stanovnik tog grada.

      Jedan portparol pobunjenika je, takođe telefonom, za AFP rekao da je "u Misurati situacija veoma teška i da je u toku bombardovanje kuća i bolnica iz tenkova".

      U NATO-u bez dogovora o preuzimanje komande

      Države članice NATO-a ni danas nisu uspjele da se dogovore o preuzimanju komande od Sjedinjenih Država nad vojnim operacijama protiv snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, uglavnom zbog uzdržanosti Turske, saopštili su diplomatski izvori.

      Nakon što su ambasadori 28-člane Alijanse završili treći dan rasprava u Briselu, jedan diplomata je rekao da "nema odluke ni oko čega", javio je Rojters.

      Turska je saopštila da ne želi da NATO preuzme odgovornost za ofanzivne operacije koje bi mogle da prouzrokuju civilne žrtve, niti da predvodi sprovođenje zone zabrane letova pod mandatom UN dok avioni koalicionih snaga bombarduju libijske snage.

      "Za nas bi bilo nemoguće da prihvatimo odgovornost u operaciji koju su pojedine vlasti opisale kao 'krstaški rat'", rekao je turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu u Ankari, a isti termin upotrijebili su ranije i ruski premijer Vladimir Putin, kao i sam Gadafi.

      Turski diplomata u Briselu rekao je da će se razgovori u okviru NATO nastaviti sjutra.

      Bombardovana baza kod Tripolija

      Snažna eksplozija čula se kod baze libijske kopnene vojske udaljene oko 30 kilometara istočno od Tripolija, rekli su očevici agenciji Frans pres.Iz vojne baze smještene u regionu Tadžur, 32 kilometra istočno od prijestonice, vije se dim nakon eksplozije, navode očevici.Ta baza već je bila meta bombardovanja međunarodne koalicije koje je počelo u subotu, 19. marta.Državna libijska televizija javila je, putem kajrona, da su "bombardovanja kolonijalnih krstaša pogodila nekoliko civilnih i vojnih ciljeva u Tadžuru".

      Žesto borbe oko Adždabije

      U okolini Adždabije danas cio dan bjesne sukobi između snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju i pobunjenika, dok preplašeni stanovnici napuštaju taj gradna istoku Libije.Jedan od stanovnika, 25-godišnji Faradž, rekao je da su ga borbe onemogućile da se vrati u svoj grad udaljen oko 160 kilometara od Bengazija, glavnog uporišta pobunjenika."Vratili smo se zbog bombardovanja. Vidjeli smo kuće u plamenu", rekao je on.Prema riječima izvještača Frans presa, veliki stub dima se diže iz pravca grada, a cio dan se čuju bombardovanje i pucnjava.Jedan od stanovnika Adždabije rekao je da Gadafijeve trupe raketama gađaju zgrade u tom gradu.On je kazao da se borbe vode oko istočnog i zapadnog ulaza u grad dok je put koji vodi za Tobruk u rukama pobunjenika. U gradu, kako je kazao, nema struje ni gasa.Prema riječima grupe pobunjenika koji se nalaze na devet kilometara od ulaska u grad, libijska vojska je na tom mestu razmjestila 11 tenkova."Svaki put kad pokušamo da napredujemo, oni (snage lojalne Gadafiju) nas gađaju iz teškog oružja, tenkova i mitraljeza. Sve što mi imamo jesu 'kalašnjikovi'", rekao je jedan od pobunjenika.Gadafijeve snage su prošle sedmice zauzele Adždabiju tokom ofanzive protiv pobunjenika koji su gotovo mjesec dana držali istočne oblasti zemlje.Libijske snage zatim su krenule na Bengazi, bastion pobunjenika, ali ih je tu zaustavila intervencija vazdušnih snaga međunarodne koalicije. Gadafijeve snage su se potom povukle ka Adždabiji.

      Gadafi: Nećemo se predati!

      Moamer Gadafi sinoć prvi put od kada su počeli napadi saveznika pojavio u javnosti u Tripoliju.

      Libijski vođa je okupljenom stanovništvu poručio da se nastave boriti i da će na kraju sigurno izvojevati pobjedu u ratu protiv pobunjenika i međunarodnih snaga. Govor je prenosila libijska državna televizija.

      Libijski vođa je svojim sljedbenicima poručio da nastave sa borbom i da će na kraju sigurno pobijediti u ratu protiv pobunjenika i međunarodnih snaga.

      “Ostajem ovdje, ovo je moj dom, ostajem u svom šatoru. Ja sam ovdje, ja sam ovdje, ja sam ovdje”, uzvikivao je Gadafi.

      “Nećemo se predati! Pobijedićemo ih pod svaku cijenu. Spremni smo za borbu, bila ona duga ili kratka. Mi ćemo biti pobjednici na kraju”, kazao je Gadafi okupljenim pristalicama.

      Govor je pratio i vatromet.

      “Ostajem ovdje, ovo je moj dom, ostajem u svom šatoru. Ja sam ovdje, ja sam ovdje, ja sam ovdje”, uzvikivao je Gadafi.

      Galerija

      Bonus video: