U Jemenu desetine oficira i ambasadora stalo na stranu opozicije

U centru Sane i dalje se nalaze demonstranti i pored zabrane okupljanja, a njima se pridružio i veliki broj oficira i vojnika.
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Beta/AP
Jemen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2011. 17:12h

Na desetine jemenskih oficira prešlo je na stranu opozicije, dok je više ambasadora te zemlje u pismu zatražilo ostavku predsjednika Alija Abdalaha Saleha.

Ambasadori Jemena u Parizu, Briselu, Ženevi, Berlinu i Londonu kao i u konzulatu u Frankfurtu "poslali su poruku predsjedniku Salehu zatraživši od njega da odgovori na zahtjeve naroda i podnese ostavku kako bi se izbjeglo krvoproliće", rekao je Frans presu jemenski ambasador u Francuskoj Haled al-Akva.

Toj poruci pridružio se i jemenski ambasador na Kubi koji je rekao da "računa na predsjednikovu mudrost kako bi interes zemlje stavio ispred sopstvenih interesa".

Plemenski lider šeik Sadek al-Ahmar zatražio je od predsjednika Saleha, koji je na vlasti 32 godine, da se povuče.

U centru Sane i dalje se nalaze demonstranti i pored zabrane okupljanja, a njima se pridružio i veliki broj oficira i vojnika.

Protesti u Jemenu traju više od mjesec dana, a demonstranti zahtjevaju političke slobode i ostavku predsjednika Ali Abdulaha Saleha koji je na vlasti već 32 godine.

U znak protesta zbog napada na demonstrante, nekoliko ministara u Jemenu je podnijelo ostavke medju kojima su i ministar za ljudska prava i ministar turizma.

Ostavku je podnio i ambasador Jemena u UN.

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh juče je raspustio vladu i imenovao privremenu, koja će obavljati tekuće poslove do izbora novog kabineta".

Bonus video: