Majkl Mur pozvao Baraka Obamu da vrati Nobelovu nagradu

Mur je često kritikovao i predsjednika Džordža Buša zbog rata u Iraku, a vojnu akciju SAD-a u Libiji uporedio je s Irakom i Avganistanom.
63 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Mur, Foto: Wikipedia
Majkl Mur, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.03.2011. 15:51h

Reditelj Majkl Mur kritikovao je američkog predsjednika Obamu zbog vojne akcije u Libiji, u nizu poruka koje je objavio na Tviteru.

Mur je često kritikovao i predsjednika Džordža Buša zbog rata u Iraku, a vojnu akciju SAD-a u Libiji uporedio je s Irakom i Avganistanom.

Njegovi komentari objavljeni su u subotu, nakon što su američke snage ispalile 110 Tomahavk projektila na vojne mete u Libiji, kako bi se spriječilo snage odane libijskom vođi Muamaru el Gadafiju da preuzmu grad Bengazi, uporište libijskih pobunjenika.

Napad na Libiju počeo je na osmu godišnjicu početka rata u Iraku.

Obama je kazao u subotu kako SAD i njegovi saveznici djeluju kako bi zaštitili narod Libije od potencijalnog masakra.

Reditelj Mur napisao je da bi Obama zbog napada na Libiju trebalo da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2009. godine.

Majkl Frensis Mur je američki pisac, reditelj i producent.

Reditelj je dokumentarnih filmova: Ludi za oružjem, Fahrenhajt 9/11, Bolesno, Kapitalizam, Ljubavna priča koji su postali najgledaniji dokumentarni filmovi svih vremena.

Mur sam sebe opisuje kao liberala, kritikuje globalizaciju, velike korporacije, oružje, rat u Iraku, bivšeg predsjednika Amerike Džorža Buša, američki zdravstveni i bankarski sistem.

Tajm magazin proglasio ga je 2005. godine jednim od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu.

Bonus video: