U Japanu poginulo 18.400 građana, za obnovu zemlje potrebno 235 milijardi

U atomskoj centrali Fukušima 1 prijavljen je napredak u uspostavljanju kontrole nad oštećenim reaktorima
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 12:03h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila kako je otkrivanje radioaktivnosti u hrani, nakon što je zemljotres u Japanu oštetio nulearnu elektranu Daiiči, u prefekturi Fukušima, ozbiljniji problem nego što je prvobitno procjenjivano. >>>

U nukleanoj centrali Fukušima pojavio se bIjeli dim iznad reaktora 2, a nešto ranije došlo je do male promjene nivoa radijacije nakon što je u blizini reaktora broj 3 ispušten dim, koji se sada više ne vidi, saopštila je japanska agencija za nuklearnu bezbjednost.>>>

Japanska policija je procijenila da je oko 18.400 ljudi poginulo u dvijema katastrofama - zemljotresu i cunamiju - koje su 11. marta zadesile sjeverozapadnu obalu te zemlje.

Svjetska banka je takođe procijenila da će za obnovu razrušenih djelova Japana biti potrebno 235 milijardi dolara.

U međuvremenu, u atomskoj centrali Fukušima 1 - središtu treće, nuklearne katastrofe koja je pogodila Japan kao posljedica prethodne dvije - prijavljen je napredak u uspostavljanju kontrole nad oštećenim reaktorima, ali i iznenadni porast pritiska u jednom od njih.

Nuklearno gorivo u dva od šest reaktora uspješno je ohlađeno, ali je došlo do povećanja pritiska u reaktoru broj tri, što je, kako javlja agencija Asošijeted pres (AP) prinudilo zvaničnike centrale da razmotre otvaranje ventila.

Zatrovana i voda za piće

Opasna taktika otpuštanja radioaktivnog vodonika je u prvim danima krize dovela do nekoliko eksplozija.

Japansko ministarstvo zdravlja, koje je sinoć izvjestilo da je u povrću otkrivena povećana doza radioaktivnih elemenata, jutros je upozorilo mještane jednog sela, 30 kilometara udaljenog od centrale Fukušima 1 da ne koristi vodu iz česme zbog povećanog nivoa joda.

Prema riječima zvaničnika, u pijaćoj vodi u selu Itate koncentracija joda je tri puta veća od normalne.

U pijaćoj vodi u glavnom gradu Tokiju jod se pojavio u petak, a u međuvremenu je u njoj otkriven cezijum.

Galerija

Bonus video: