Bahreinska opozicija traži intervenciju UN i SAD

Bahreinska opozicija tražila je tokom kratkog protesta u Manami od UN i SAD da intervenišu protiv represivnih mjera države prema šiitskim demonstrantima, koji zahtijevaju odlazak s vlasti vladajuće kraljevske porodice i veća prava.
65 pregleda 0 komentar(a)
Bahrein, Foto: Beta/AP
Bahrein, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2011. 19:53h

Osamnaest opozicionih poslanika pozvalo je u petominutnom protestu UN da intervenišu i spriječe nasilje protiv demonstranata, kao i da posreduju u razgovorima između opozicije i vladajuće sunitske dinastije, koja upravlja zemljom već 200 godina.

Kralj Bahreina proglasio je prošle nedjelje tromjesečno vanredno stanje i uveo policijski čas u većem dijelu zemlje, dok su mu u pomoć protiv demonstranata pritekle snage iz drugih zalivskih zemalja, predvođene saudijskim.

Tražili od SAD da izvrše pritisak na zalivske zemlje

Opozicionari su danas, takođe, tražili od SAD, čija Peta flota je stacionirana u Persijskom zalivu, da izvrše pritisak na zalivske zemlje da njihove snage napuste Bahrein.

"Oni treba da se vrate kući. Nema potrebe da oni budu ovdje, jer je ovo politički, a ne vojni problem", rekao je bivši poslanik najveće šiitske partije Al Vefak, Džasim Husein.

Zalivske zemlje strepe za bahreinsku stabilnost, jer su u tom regionu uglavnom na vlasti sunitski kraljevi i šeici, koji se boje da bi rušenje s vlasti bahreinskih lidera moglo da pokrene obaranje i njihovih režima i otvori put za prodor šiitskog Irana, koji je osudio prisustvo snaga iz Zaliva u Bahreinu.

SAD su osudile nasilje u toj najmanjoj arapskoj državi u Persijskom zalivu i tražile pokretanje dijaloga između dvije strane.

Opozicioni lideri su, međutim, rekli da će nastaviti s mirnim otporom "političkoj represiji i ekonomskoj nejednakosti" i nastaviti da traže da se vlada demokratski bira, kao i na jednakim pravima za većinske šiite, koji su, kako navode, sada diskrimisani.

Šiiti čine oko 70 odsto od oko pola miliona stanovnika Bahreina.

Parlament je jedino telo u zemlji koje se bira, ali njegova ovlašćenja su ograničena jer sve odluke u zemlji, uključujuchi i postavljanje ministara, donosi kralj.

Otkako je kralj uveo vanredno stanje prošle nedjelje, širom zemlje je vojska i policija počela da maltretira viđenije šiite, a nekoliko opozicionih lidera je, prema tvrdnjama građana, pritvoreno.

Bonus video: