ARAPSKI DOPRINOS

Katar sa četiri aviona učestvuje u intervenciji u Libiji

"Ovo predstavlja arapsko učešće u operaciji", kazao je portparol francuskog ministarstva odbrane. Više od 15 francuskih aviona danas angažovano u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 23:27h

Katar je odlučio da rasporedi "četiri aviona" kako bi učestvovali u vojnoj intervenciji protiv snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštio je danas portparol francuskog ministarstva odbrane Loran Teser.

Teser je na konferenciji za novinare u francuskom ministarstvu rekao da je Katar u "ovom ključnom trenutku" odlučio da "rasporedi četiri aviona".

"Ovo predstavlja arapsko učešće u operaciji", kazao je portparol francuskog ministarstva odbrane.

On je insistirao na činjenici da intervencija u Libiji ima jedan cilj - "zaštitu" civila od pukovnika Gadafija.

Francuska je danas angažovala "više od 15 letjelica"

"Više od 15 letelica je angažovano što predstavlja velike francuske kapacitete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja", rekao je Birkar na konferenciji za novinare u ministarstvu odbrane u Parizu.

Te letjelice su, prema njegovim riječima, izvršile operacije "vazdušne odbrane kao i podrške na zemlji, snabdijevanja, vazdušne kontrole i otkrivanja".

Birkar je kazao i da su današnje vazdušne operacije bile usmjerene na "udare na zemlju".

Portparol francuskog ministarstva odbrane Loran Teser je nešto ranije kazao da raspoređivanje francuske opreme nije naišlo na otpor i da francuske snage nijesu morale da "pribjegnu napadima".

"Danas na terenu gdje smo djelovali, nije bilo prijetnji civilnom stanovništvu", kazao je on.

Operacije u Libiji u kojima od juče učestvuje Francuska, nijesu naišle "ni na kakvu posebnu teškoću", dodao je Teser i pružio uvjeravanje da je "jučerašnja operacija pokazala svoju efikasnost".

Teser je takođe kazao da Francuska "u potpunosti i jedino primjenjuje razoluciju 1973" koju je izglasao Savjet bezbjednosti UN, pošto je Arapska liga kritikovala vojne operacije u Libiji.

"Mi smo jasno u okviru rezolucije ... Nemam drugi komentar", kazao je on.

Međunarodna koalicija predvođena SAD, Francuskom i Velikom Britanijom  je počela bombardovanje Libije kako bi zaustavila represiju Gadafijevih snaga nad pobunjenicima.

Galerija