AFERE DEPEŠA

Ambasador SAD u Meksiku zbog Vikiliksa podnio ostavku

Paskval je kritikovao slab rad vlade u borbi protiv narko-kartela, što je izazvalo bijes kod predsjednika Meksika Felipe Kalderona
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 09:48h

Američki ambasador u Meksiku Karlos Paskval podnio je ostavku poslije objavljivanja američkih diplomatskih bilješki na internet stranici Vikiliksa, u kojima je kritikovao slab rad vlade u borbi protiv narko-kartela, što je izazvalo bijes kod predsjednika Meksika Felipe Kalderona.

Paskval je prvi visoki američki diplomata koji je ostao bez posla zbog objavljivanja povjerljive diplomatske prepiske Stejt Dipartmenta na Vikiliksu.

Državni sekretar Hilari Klinton je saopštila da je ostavka Paskvala prihvaćena "sa velikim žaljenjem".

"Karlos je donio odluku da se vrati u Vašington kako bi na taj način osigurao jačanje odnosa između dvije zemlje i spriječio da pitanja koja je otvorio predsjednik Kalderon pokvare važan posao unapređenja bilateralnih odnosa", rekla je Klinton.

Kalderon je javno kritikovao Paskvala, a u intervijuu koji je nedavno dao za "Vašington Post" je rekao da je ljut zbog ocjena ambasadora SAD da meksička vojska izbjegava rizik u borbi protiv narko-kartela.

Bijela kuća i Klinton su dali snažnu podršku Paskvala, koji 23 godine radi kao diplomata.

Preporučujemo za Vas