PRITISAK RASTE

Reaktor 2 oštećene japanske nuklearke dobio struju

Prema najnovijem bilansu u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju koji su 11. marta pogodili sjeveroistok Japana ima 20.000 mrtvih i nestalih.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 11:01h

Inženjeri u japanskom nuklearnom kompleksu Fukušima, koji je teško oštećen u razornom zemljotresu 11. marta, su uspjeli da sprovedu struju do reaktora 2 koji su uspešno spojili sa dalekovodom.

Kompanija TEPCO, koja rukovodi nuklearkom, namjerava da vrati u funkciju kontrolnu sobu, svetla i rashladni sistem u reaktoru 1 koji je kablom povezan sa reaktorom 2, javila je agencija Kjodo.

U Fukušimi je jutros, posle pauze od nekoliko sati, nastavljeno polivanje pregrejanih reaktora vodom, a pritisak u reaktoru 3, koji je danas počeo da raste, kasnije je stabilizovan.

Fukušima 1 se neće koristiti ni nakon sanacije

Japanska nuklearna centrala Fukušima 1 neće se više koristiti posle niza kvarova njenih reaktora nakon zemljotresa i cunamija, saopštila je japanska vlada."S obzirom na situaciju u centrali, očigledno je da centrala Fukušima 1 nije u stanju da radi", izjavio je portparol vlade Jukio Edano.Edano je dodao da odluku nije donijela samo vlada, već i Tokio elektrik pouer (Tepco), udruženje koje nagdleda rad centrale.Fukušima 1, izgrađena 70-ih godina, nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Ima šest reaktora, koji su znatno oštećeni posle razornog zemljotresa 11. marta u Japanu i poslije cunamija.Eskplozije, požari i upotreba morske vode da se ohlade reaktori, uticali su takođe da na veliko oštećenje četiri od šest reaktora.

Dvoje preživjelih izvučeno iz ruševina nakon 9 dana

Dvije osobe pronađene su žive ispod ruševina u japanskom gradu Išinomaki, devet dana poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Japan, saopštila je policija."Žena od 80 godina i mladić od 16 godina pronađeni su ispod ruševina. Bili su u stanju blage hipotermije, ali su bili svjesni",izjavio je neimenovani portparol policije Išinomakija, jednog og grada koji je pretrpio najviše šteteod zemljotresa i cunamija.

"Preživjeli su helikopterima prebačeni u bolnicu", dodao je on.Spasilačke ekipe su izgubile nadu da će pronachi preživele ispod ruševina.

20.000 mrtvih i nestalih

Nove teškoće izbile su u naporima da se ohlade reaktori nuklearne centrale Fukušima, oštećene u razornom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan i najavljeno vraćanje struje potrebno za pokretanje pumpi za hlađenje ponovo se odlaže.Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša.Prema najnovijem bilansu u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju koji su 11. marta pogodili sjeveroistok Japana ima 20.000 mrtvih i nestalih, a policija je danas potvrdila smrt 8.133 ljudi.

Tokijska elektro kompanija (Tepco), koja upravlja nuklearnom centralom upozorila je danas da vjerovatno neće biti u stanju u toku današnjeg dana da uspostavi električno napajanje centrale, važno da bi se pokrenuli sistemi hlađenja reaktora.Stručnjaci državne Agencije za nuklearnu bezbjednost izrazili su više optimizma i vjerovanje da će se to ipak danas obaviti.Tehničari elektro kompanije uspjeli su u petak da dovedu visokonaponski vod do centrale ali on još nije pušten u pogon."Struja još nije uspostavljena jer treba izvršiti više provjera da ne bi došlo do kratkog spoja u djelovima centrale koji se nalaze u morskoj vodi", rekao je portparol kompanije Tepco.Desetine električara, vatrogasaca i inžinjera trka se s vremenom u nastojanju da spiječi da ova nuklearna havaraija ne izmakne kontroli.

Raste pritisak unutar kontejnera reaktora 3

Juče su kamioni cisterne opremlje vodenim topovima polili oko 2.000 tona vode na reaktor tri. Ista operacija sprovedena je danas na reaktoru četiri. Osoblje se drži udaljeno od reaktora da ne bi bilo izloženo visokim nivoima radijacije.

Danas su suočeni sa problemom jer je potrebno da zaustave zalivanje vodom da bi izvršili kontrolu potrebnu za ponvo vraćanje struje, a ako zaustave vodeno hlađenje reaktora u njima bi mogla da se povisi temperatura.Prema riječima jednog zvaničnika japanske Agencija za nuklearnu bezbjednost pritisak raste unutar kontejnera reaktora tri i vjerovatno bi trebalo otvoriti ventile da bi se oslobodio pritisak, što bi značilo da bi radioaktivne substance bile ispuštene u vazduh.Izvan evakuisane zone od 20 kilometara oko centrale, nivo radijacije viši od normale detektovan je u mlijeku i u spanaću, dok su u oblasti Tokija i u prefekturi Ibaraki, dalje na sjeveru, primjećeni tragovi radioaktivnih elemenata u vodi iz česme.

Ministarstvo nauke saopštilo je da su doze radioaktivnog joda i cezijuma 137 detektovane u vodi daleko ispod dozvoljenih granica, i vlada je pozvala stanovništvo dabude smireno.

Pročitajte dalje

Radijacija na pasulju uvezenom u Tajvan iz Japana >>>

Galerija

Preporučujemo za Vas