Čavez osudio akciju, tvrdi da je cilj libijska nafta

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez ocijenio je "neodgovornom" međunarodnu vojnu intervenciju koja je danas započeta protiv Libije i zatražio da odmah bude uspostavljen prekid vatre.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 19:24h

U izjavi koju je prenosila državna televizija, Čavez je osudio "vojnu akciju saveznika protiv Libije" koja, kako je rekao, predstavlja "miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje" i čiji je jedini cilj "dočepati se" libijske nafte.

"Mi tražimo da bude uspostavljen prekid vatre i da se ponovo krene putem mira u sjevernoj Africi", izjavio je Čavez koji je vodeći latinoamerički saveznik libijskog lidera Moamera Gadafija.

Francuska vojna avijacija je u 17.45 po srednjeevropskom vremenu izvršila prvi napad na jedan cilj u Libiji, jedno vojno vozilo.

Napad je izvršen u okviru međunarodne vojne intervencije koju predvode Francuska i Velika Britanija a čiji je cilj zaštita libijskih civila. Učešće u akciji najavile su i SAD, zemlje EU i Arapske lige.

Libijska državna televizija

Iz Tripolija, libijska državna televizija je javila da su na međunarodnom aerodromu okupljeni građani, što je, kako ocjenjuje agencija AP, pokušaj da ga zaštite u slučaju bombardovanja.

Libijske vlasti proglasile su juče prekid vatre, ali je rano jutros srušen jedan avion pobunjenika kod Bengazija, za šta su libijski pobunjenici optužili Gadafijeve snage.

SAD spremne da raketama napadnu libijsku protiv-vazdušnu odbranu

Američki brodovi i avioni koji su stacionirani u Sredozemnom moru nisu učestvovali u početnim francuskim vazdušnim napadima na Libiju, ali su SAD spremne da raketama napadnu libijsku protiv-vazdušnu odbranu, rekli su američki zvaničnici.

Jedan od dva američka zvaničnika koji nijesu željeli da im se objavi ime rekao je da SAD namjeravaju da ograniče svoje učešće, bar u pošetnim fazama, na pomaganje vazdušnim akcijama Francuza i drugih saveznika tako što će onemogućiti libijsku protiv-vazdušnu odbranu.Napad na libijsku protiv-vazdušnu odbranu "tomahavk" raketama je planiran za subotu kasno uveče, rekla su dva američka zvaničnika.Američki zvaničnik je takođe rekao da učešće SAD zavisi od toga kako će libijske snage odgovoriti na početak vojne intervencije saveznika. Namjera je da se "ućutka" libijska protiv-vazdušna odbrana i onda napadi prepuste drugim zemljama, dodao je on.

Galerija

Bonus video: