Japanski dječak ne odustaje od potrage za roditeljima

Dječak je posljednji put vidio svoju majku, oca i babu kad su ušli u kola sa namjerom da izbjegnu cunami.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 17:40h

Dan za danom, devetogodišnji Tošihito Aisava hoda od skloništa do skloništa i traži svoju porodicu. On je postao simbol ljudske tragediju u Japanu, piše Dejli Mejl. Sa tablom na kojoj je napisao imena svojih najbližih, dječak je tokom protekle nedjelje obilazio skloništa u uništenom gradu Išinomaki.

Dječak je posljednji put vidio svoju majku, oca i babu kad su ušli u kola sa namjerom da izbjegnu cunami. Automobil je stradao u cunamiju. Tošihito se izvukao tako što je razbio prozor prije nego spasioci izvukli iz vode.

Sad luta sa svojim znakom na kojem, između ostalog, piše: "Doći ću sjutra u jedanaest, molim vas sačekajte. Sjutra ću ponovo da dođem."

Postoji nada, jer je Tošihito na taj način pronašao rođaka Jutoa koji je bio u istim kolima.

Kad je udarac razbio Tošihitov prozor, njegov rođak i on golim rukama su izlomili staklo da bi se izvukli iz automobila.

Gospodin Kitahara je rekao da je dječak nakon tragedije odbijao da pokaže emocije

"Onda je nešto, vjerovatno je to bilo drvo, probilo pored nas i ja sam moram da pustim Jutovu ruku", rekao je Tošihito. Bio je bez svijesti dok se nije, nakon pola sata, nasukao na dio stabla.

Tošihita su izvukli iz vode i odveli u kuću porodičnog prijatelja, 64-godišnjeg berberina Micunarija Kitahare.

Gospodin Kitahara je rekao da je dječak nakon tragedije odbijao da pokaže emocije.

"Pomagao je u postavljanju stola za večeru i dobavljanju namirnica. Siguran sam da mu je bilo teško, ali nikad ga nisam vidio da plače", rekao je gospodin Kitahara.

Jošikacu Hirasuka i njegova sestra

Nakon šokantnih događaja koji su pogodili njihove domove, hiljade Japanca konačno su otpočeli proces tugovanja za njihovim voljenim koje je odnio cunami.

"Oni šapatom govore sa njima dok noću leže pod ćebadima", rekao je radnik jednog prihvatilišta sjeverno od Sendaja.

Jošikacu Hirasuka (66) i njegova sestra svakog dana šetaju do smrznutog, ćebetom pokrivenog tijela njegove žene u uništenom gradu Onagavako.

Zatim šetaju do obližnje gomile drveta, ispod koje leži tijelo majke gospodina Hirasuke.

Pokušavao je da je izvuče, ali je teret na njoj pretežak.

"Majko, sigurno se smrzavaš. Izvini, još uvijek nema načina da ti pomognem", rekao je.

Pretakanje goriva iz uništenih vozila

Kao i desetine hiljada onih koji su u skloništima duž cunamijem pogođene obale, gospodin Hiracuka i njegova sestra su gladni i hladno im je - i nema nade da će kamioni uskoro da donesu pomoć.

Goriva je toliko malo da ne grupe koje prevoze pomoć pretaču goriva iz napuštenih ili uništenih vozila. Ali putevi su veoma oštećeni pa će put do grupa očajnika sigurno potrajati.

Galerija

Bonus video: