POTVĐENO IZ VLADE

Kontaminacija hrane u Japanu: Ozračeni mlijeko i spanać

Vlada je potvrdila kako su u uzorcima mlijeka i spanaća uzetih sa farmi u blizini nuklearne elektrane pronađen pojačan nivo zračenja.
57 pregleda 0 komentar(a)
Japan-hrana, Foto: Beta
Japan-hrana, Foto: Beta
Ažurirano: 19.03.2011. 09:52h

Tokijski inženjeri bi danas trebali da priključe električnu energiju na 4 reaktora nuklearke Fukuđima Daići u Japanu, oštećene u potresu od prije nedjelju dana, dok bi preostala 2 reaktora električnu energiju trebala dobiti u nedjelju, javlja AFP.

Nakon što provjere da li su pumpe i ostala oprema u funkciji, pokušaće dovesti vodu u reaktore. Time bi počeo postupak njihovog hlađenja i postupna normalizacija stanja. To daje nadu da će se spriječiti smrtonosno ispuštanje zračenja u najtežoj nuklearnoj nesreći od černobilske katastrofe.

Radnici i dalje polivaju vodom reaktor 3 koji se smatra najkritičnijim nakon izbijanja pare, što može upućivati na izloženost nuklearnog jezgra. Stanje u japanskoj nuklearki je teško, ali se naglo ne pogoršava, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Nažalost, iz Japana stižu i informacije o prvoj potvrđenoj kontaminaciji hrane radijacijom. Vlada je potvrdila kako su u uzorcima mlijeka i spanaća uzetih sa farmi u blizini nuklearne elektrane pronađen pojačan nivo zračenja. Mlijeko je uzeto sa farme udaljene 20 km od nuklearke, dok je spanać uzet iz susjedne regije.

Preporučujemo za Vas