Pakistan traži od SAD izvinjenje za napad bespilotnim letjelicama

Pakistan je danas zatražio izvinjenje i objašnjenje SAD zbog jučerašnjeg napada bespilotnim letelicama na regiju Severni Vaziristan, gde je poginulo 35 ljudi, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.
0 komentar(a)
Pakistan, Foto: Beta/AP
Pakistan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2011. 19:58h

"Vlada Pakistana oštro osuđuje napade bespilotnim letjelicama koji su rezultirali velikim brojem žrtava", navedeno je u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Pakistanski ministar spoljnjih poslova Salman Bašir prenio je oštre osude američkom ambasadoru Kameronu Munteru i zatražio je izvinjenje i objašnjenje, navedeno je u saopštenju.

"To ne samo da je neprihvatljivo već je i sramno kršenje svih humanitarnih prava i normi", ističe se u saopštenju. Od pakistanskog ambasadora u SAD Huseina Hakanija zatraženo je da sličan protest uloži Stejt departmentu.

Premijer Jusuf Raza Gilani je, takođe, oštro osudio taj napad i ukazao da na taj način samo jačaju radikalni i ekstremistički elementi.

Osudama se pridružio i pakistanski načelnik Generalštaba Ašfak Kajani koji je rekao da je napad na savet plemenskih starešina neopravdan.

Četiri rakete pogodile su juče grad Data Kel, 40 kilometara zapadno od Miranšaha, glavnog grada Severnog Vaziristana, na granici sa Avganistanom i uporištu talibanskim ekstremistima kao i onima koji su povezani s Al Kaidom.

Bonus video: