U Japanu podignut nivo opasnosti na peti nivo

Podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posljedice.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 10:56h

Japanska agencija za nuklearnu bezbjednost podigla je danas sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije.Skala ima ukupno sedam stepeni; četvrti stepen definiše da incident ima lokalne posljedice, a a podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posljedice.

Zakopavanje po ugledu na Černobil

Japanski inženjeri priznali su da je zakopavanje oštećenog nuklearnog kompleksa Fukušima u pijesak i beton možda jedini način da se spriječi katastrofalno širenje radijacije.Taj medod korišćen je prilikom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Japanski zvaničnici nadaju se da će stručnjaci uspjeti da poprave strujni kabl koji vodi bar do dva od ukupno šest reaktora, što bi bilo dovoljno za pokretanje pumpi neophodnih za hlađenje pregrijanih gorivnih šipki. Agencija Rojters prenosi da predstavnici korporacije Tokio elektrik pauer, koja rukovodi oštećenim nuklearnim kompleksom, prvi put pominju opciju zakopavanja Fukušime, što je, vjerovatno, znak da dosadašnji pokušaji hlađenja reaktora vodom iz helikoptera ne daju očekivane rezultate."Nije nemoguće da odlučmo da zabetoniramo reaktore. Ali sada prvo želimo da pokušamo da ih ohladimo", rekao je predstavnik kompanije Tokio elektrik pauer.

Po novom bilansu preko 6.500 mrtvih

Japanska policija je saopštila da je preko 6.500 ljudi poginulo nakon zemljotresa koji je pogodio sjeveroistok Japana.

Broj nije konačan i strahuje se da je poginulo preko 10.000 ljudi.

Ni struja ne garantuje rad sistema za hlađenje

Iz drugog bloka nuklearne centrale Fukušima 1 u Japanu od jutros izbija dim dok ekipe za vanredne situacije nastoje da u havarisano postrojenje dovedu struju kako bi se reaktivirao sistem za hlađenje nuklearnog goriva, javljaju svjetski mediji.

Nije jasno šta je uzrok dima, saopštila je agencija UN za atomsku energiju (IAEA).

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je, međutim, da se radi o pari koja potiče od velike količine vode koja se baca iz helikoptera na oštećene i pregrijane reaktore.

Japanska javna televizija NHK javlja da će na Fukušimu 1 biti bačeno 50 tona vode, i to prevashodno na treći blok elektrane.

Vjeruje se da je u reaktoru trećeg bloka nivo vode za hlađenje šipki nuklearnog goriva opasno nizak i da postoji opasnost od njihovog topljenja a samim tim do velikog oslobađanja radioaktivnih materija.

Regularni sistem za hladjenje iskljuio se u petak uslijed udara cunamija na centralu, a od tada u četiri od šest reaktora Fukušime 1 izbijali su požari, dolazilo je do eksplozija nagomilanog vodonika i do porasta nivoa radijacije iznad dozvoljenog.

Šef IAEA Jukija Amano je izjavio da japanske vlasti trenutno vode trku sa vremenom kako bi ohladile pregrijane reaktore.

Međutim, napredak je spor, kažu ekipe za vanredne situacije, a britanski BBC javlja da su čak iz Tokija mobilisana vatrogasna kola ne bi li se hlađenje ubrzalo.

Zvaničnici se nadaju će do kraja dana električni vodovi biti dovedeni barem do dva od šest reaktora i da će potom struja večeras biti uspostavljena u sistemu za hlađenje reaktora dva, javljaju japanske novinske agencije.

Vjerovatno do nedjelje bila bi uspostavljena struja u reaktorima tri i četiri.

Međutim, čak i da inžinjeri uspiju da povrate struju nije sigurno da će električne pumpe proraditi, jer su možda oštećene uslijed zemljotresa i cunamija i potonjim eksplozijama nagomilanog vodonika, javlja BBC.

Šef američke regulatorne komisije za nuklearnu energiju Gregori Jacko procijenio je da će za hlađenje reaktora i vraćanje Fukušime 1 pod kontrolu "možda biti potrebne nedjelje"

Pročitajte dalje

Japanska vlada priznala da je mogla bolje da reaguje

Portparol japanske vlade Jukio Edano priznao je da je vlada bila zatečena razmjerama zemljotresa i cunamija koji su prošle sedmice pogodili tu zemlju i da je zbog toga reagovala sporije na moguću nuklearnu katastrofu. >>>>

SZO: Za sada nema opasnosti od radijacije iz Japana

Stručnjaci SZO procjenjuju da postoji minimalan rizik da se radijacija osjeti i u Tokiju, koji je oko 220 kilometara udaljen od reaktora u Fukušimi. >>>>

Radnici u Fukušimi svjesni samoubilačke misije

Mučne poruke radnika koji ulažu nadljudske napore da spriječe najveću moguću katastrofu u nuklearnom postrojenju Fukušima otkrivaju da su svjesni da je njihova misija samoubilačka. >>>>

Galerija

Bonus video: