IMA LI NADE?

Stanovnici grada pored Fukušime optužuju vlast da ih je zaboravila

"Oni nas ostavljaju da umremo", izjavio je gradonačelnik zaboravljenog grada, Kacunobu Sakarai.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 21:23h

Stanovnici grada smještenog u zoni oko Fukušima Daiči nukleranog postrojenja tvrde da ih je japanska vlada zaboravila, piše Dejli Mejl.

Minamisoma je udaljena 12 milja od nuklearnog postrojenja i stanovnicima je naređeno da ostanu u svojim domovima. Dok se tone vode sipaju na postrojenje i dok vlada pokušava da spriječi pregrijavanje, gradonačelnik Minamisoma optužuje vlasti da ignorišu njegov "izolovani" narod.

"Oni nas ostavljaju da umremo", Kacunobu Sakarai izjavio je u video intervjuu za BBC.

"Nismo obaviješteni kad je eksplodirao prvi reaktor - o tome smo čuli na televiziji. Vlada nam ništa nije rekla."

Osoblje male gradske bolnice ostalo je sa pacijentima iako je Minamisoma izložena visokom riziku od kontaminacije ako postrojenje u Fukušimi počne da se topi.

"Ne bi trebali da budemo ovdje, ali ovo je naš posao", rekao je Dr Juki Kanazava.

Žalbe napuštenog naroda Minamisome počele su kad su japanske vlasti krenule da sipaju vodu na pregrijane reaktore nukleranog postrojenja Fukušima, u očajničkom pokušaju da zaustave katastrofalno topljenje.

Stručnjaci su upozorili da je japancima ostalo 48 sati da izbjegnu drugi Černobilj.

Stariji najteže podnose

Dok stanovnici Minamisoma strahuju da će ostati bespomoćni, uticaj zemljotresa i cunamija pogodio je i starije ljude u Japanu.

Doktori bez granica, internacionalna grupa koja pruža pomoć, primijetili su u nekim skloništima slučajeve hipotermije, ozbiljne dehidracije i disajnih bolesti

Mnogi su već umrli a oni koji su živi sad se bore da prežive u hladnim centrima za pomoć i bolnicama bez struje i vode, sa manjkom svega, od ljekova do pelena za odrasle.

"Oko 100 pacijenata je premješteno iz bolnice u privremeno sklonište u jednoj gimnaziji u Ivaki", rekao je Čuei Inamura, zvaničnik vlade u Fukušimi.

Dvoje je umrlo tokom premještaja, a 12 u gimnastičkoj sali. Planovi da se pacijenti premjeste u druge bolnice su odloženi zbog manjka vozila i goriva, ali i činjenice da su bolnice pune.

Doktori bez granica, internacionalna grupa koja pruža pomoć, primijetili su u nekim skloništima slučajeve hipotermije, ozbiljne dehidracije i disajnih bolesti.

Potresne scene obilaze svijet

Juhei Sati, gradonačelnik Fukušime, izjavio je za televizijsku mrežu NHK: "Osjeća se anksioznost i bijes kod naroda Fukušime koji su dostigli tačku ključanja."

Humanitarni aspekt katastrofe nastavlja da stvara srceparajuće scene. Jedna od najupečatljivijih slika je fotografija žene koja pronalazi ruku svoje majke u ruševinama svog doma.

Jošia Murakami je plakala kroz bijes dok se oprašrala sa majkom koju je držala za ruku. Tijelo je pronađeno nakon pet dana traganja kroz cunamijem pogođeni grad Rikuzentakata.

Nažalost, njena 23-godišnja ćerka još nije pronađena. Sve što gospođa Murakami može da uradi jeste da se moli za čudo.

"Svi se smrzavaju. Molimo za pomoć. Ako nas neko čuje, molim vas pomozite kako god možete!"

Slične scene se mogu vidjeti širom zemlje, dok se porodice mole za svoje voljene koji su nekad bili zdravi i sigurni.

Svijet je obišla i slika japanskog vojnika koji se moli iznad leša u ruševinama.

Oni koji su nakon tragedije postali beskućnici, sad tragaju za hranom, plačući od sreće kad pronađu neoštećenu konzervu hrane. Oni odnose svoje torbe do prihvatilišta, smještenih u zgradama koje su preživjele udar zemljotresa i cunamija, gdje su se žene ujedinile i zajedno kuvaju ostatke riže.

Nekima su potrebni ljekovi, odjeća, hrana, gorivo - ali većina želi samo da noćna mora prođe.

Skoro 450.000 ljudi je smješteno u kampovima na sjeveru zemlje. Ostalih 850.000 domaćinstava bori se sa manjkom hrane i vode.

"Potrebna nam je hrana, gorivo, voda", rekao je gradonačelnik Koriojame, Masao Haro.

"Svi se smrzavaju. Molimo za pomoć. Ako nas neko čuje, molim vas pomozite kako god možete!"

Preporučujemo za Vas