RANIJI INCIDENTI

Vikiliks: Japanska vlada upozoravana na bezbjednost nuklearki

Još u julu 2007. godine potres jačine 6,8 stepeni oštetio je postrojenje u Kašivazaki-Karuvi, najvećem na svijetu, koje ima sedam reaktora.
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Ibi
Fukušima, Foto: Ibi
Ažurirano: 16.03.2011. 18:21h

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, IAEA, još prije dvije godine upozorila je japansku vladu na opasnost od nuklearnih centrala koje, po njenom mišljenju, ne bi bile u stanju da izdrže zemljotrese velike jačine, kao i na rizik od nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Ove informacije iznose se u tajnim diplomatskim depešama koje je Vikiliks objavio na sajtu britanskog dnevnog lista “Dejli telegraf”.

U njima zvaničnik Agencije obavještava vladu u Tokuju da su mere bezbjednosti u nuklearnim postrojenjima zastarjele, i da bi zaista jak zemljotres mogao “izazvati ozbiljne probleme”.

Odgovor japanskih vlasti sastojao se u formalnim pokušajima da se poboljšaju standardi bezbjednosti u svim elektranama, a posebno u osnivanju centra za reagovanje u hitnim situacijama upravo u Fukušimi 1.

Iz pomenutih depeša vidi se da je najgori scenario koji su stručnjaci uzeli u obzir prilikom određivanja mera bezbjednosti, bio zemljotres ne jači od sedam stepeni Rihterove skale, znači dva stepena manji od onoga koji je zadesio ovu zemlju prije nekoliko dana.

U drugoj tajnoj depeši poslatoj 2008. godine u Vašington iz američke ambasade u Japanu, govori se o tome kako je jedan stručnjak, koji je ostao neimenovan, bio izuzetno zabrinut jer su pravila o bezbjednosti od zemljotresa revidirane samo tri puta za 35 godina.

Godinu dana kasnije, kako pokazuju najnovije tajne poruke, vlada iz Tokija uspela je da blokira sudsku odluku o zatvaranju jednog postrojenja u zapadnom dijelu zemlje koje nije bilo u stanju da podnese zemljotres jači od 6,5 stepeni.

Takođe, prema podacima sa Vikiliksa, prije tri godine član japanskog parlamenta, Taro Kono, povjerio je američkim diplomatama da se u Japanu “krilo” o različitim incidentima koji su se u prošlosti događali u nuklearnim elektranama.

Kašivaka oštećena još 2007. godine

TEPKO, agencija odgovorna za upravljanje centralom u Fukušimi, nije na dobrom glasu kad je riječ o pravovremenom obajveštavanju.

Kako javlja španski dnevni list “El Pais”, još u julu 2007. godine potres jačine 6,8 stepeni oštetio je postrojenje u Kašivazaki-Karuvi, najvećem na svijetu, koje ima sedam reaktora.

Prvog dana je Tepko umanjio štetu, da bi posle 24 sata priznao da projektanti nisu uzeli u obzir ovako jak zemljotres.

Ovo je jako razljutilo vladu u Tokiju, zbog čega je tadašnji premijer Šinzo Abe kritikovao činjenicu da su izvještaji stigli kasno: “Nuklearne centrale ne mogu da funkcionišu bez povjerenja građana, a brzina i transparentnost informacija su neophodni da bi se održalo to povjerenje”.

Preporučujemo za Vas