Rastjerani demonstranti u Bahreinu

Režimske snage upale su na trg u zoru i brzom akcijom srušili protestni kamp i rastjerali demonstrante.
0 komentar(a)
Bahrein, Foto: Beta
Bahrein, Foto: Beta
Ažurirano: 16.03.2011. 15:18h

Vojnici i policija rastjerali su uz pomoć suzavca i oklopnih vozila stotine demonstranata sa glavnog gradskog trga u bahreinskoj prestonici Manami, koji već mjesec dana protestuju zahtevajući okončanje 200-godišnje monarhije u toj ostrvskoj zemlji.

Režimske snage upale su na trg u zoru i brzom akcijom srušili protestni kamp i rastjerali demonstrante.

Prema izjavama očevidaca i zvaničnika u današnjoj akciji poginulo je šest ljudi.

Očevici su naveli da su tokom napada na trg ubijena najmanje dva demonstranta, dok je zvaničnik lokalne bolnice naveo da je treći preminuo od zadobijenih rana.

Bahreinska državna televizija izvjestila je da su dvojica policajaca poginula kada ih je udarilo vozilo demonstranata koji su bježali sa trga, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je još jedan policajac ubijen, ne navodeći uzrok njegove smrti.

Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbjedi više radnih mjesta i oslobodi političke zatvorenike, a pozivaju i da cijela vladajuća dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

U jednom selu u Bahreinu danas je jedan očevidac naveo da policija u toj oblasti "lovi" šiite, šo agencija AP ocenjuje kao moguću širu kampanju zastrašivanja.

Kralj je juče proglasio tromesječno vanredno stanje, i to zajedno sa današnjim razbijanjem demonstracija na glavnom trgu u Manami svjedoči, kako dodaje AP, o odlučnosti vlasti da uzvrate demonstrantima i zadrže poziciju.

Bezbjednosne snage su zabranile novinarima da se slobodno kreću Manamom i drugim oblastima zemlje otkako je juče proglasseno vanredno stanje.

U većem dijelu zemlje na snazi je i policijski čas od 4.00 do 16.00.

Bonus video: