SAD nijesu spremne za vojnu intervenciju u Libiji

Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.03.2011. 10:26h

SAD odbacuju pozive za vojnu reakciju u Libiji u trenutku kada su trupe Moamera Gadafija preuzele inicijativu i spremaju ofanzivu na Bengazi, bastion pobunjenika."Ne mislim da bi Amerikanci željeli da vide predsjednika kako se upušta u unilateralnu vojnu intervenciju bez razmatranja posljedica", rekao je portparol predsjednika Baraka Obame, Džej Kernej.Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".

Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsjednik najprije želi da definiše "cilj tih mjera".

U Vašingtonu, podrške za "zonu zabranjenog leta", ima u Kongresu a administracija presjednika ne odbija takvu opciju međutim dok procjenjuje rizike takve akcije čini se da odugovlači, ocijenjuje Frans pres.SAD takođe smatraju da nikakva akcija u Libiji ne može da počne bez jasnih ovlašćenja UN, što je teško očekivati jer se Rusija i Kina protive intervenciji.U utorak, dok su Gadafijeve trupe napredovale na terenu, Francuska je primijetila da SAD nisu "definisale svoj stav", prema libijskom diktatoru.

"Superiornost Gadafijevih snaga nije samo u vazduhu", rekao je ekspert. "To je jedna organizovana vojska koja se bori sa pobunjeničkim bandama".

"Naravno da želimo da podržimo demokratske pokrete u regionu", rekao je za list Vašington post bivši komadant NATO snaga Vesli Klark i dodao: "ali mi već imamo dvije takve operacije u toku, u Iraku i Avganistanu".Vašington takođe zna da bi vojna intervencija bila zasnovana na većinom američkim trupama a "potrebno je više od zone zabranjenog leta da bi se promijenio odnos snaga na terenu", rekao je Frans presu Ričard Dauni iz Centra za međunarodna i strateška istraživanja."Superiornost Gadafijevih snaga nije samo u vazduhu", rekao je ekspert. "To je jedna organizovana vojska koja se bori sa pobunjeničkim bandama".

Bonus video: