Broj žrtava u Japanu blizu 13.000, radnici u Fukušimi poput kamikaza

Anonimni tehničari pokušavaju da ohlade reaktore i spreče širenje radijacijea, a manji timovi radnika u smjenama upumpavaju morsku vodu u pregrijane reaktore.
93 pregleda 0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta
Japan, Foto: Beta
Ažurirano: 16.03.2011. 20:40h

Japanska policija je u nuklearnu elektranu Fukušima poslala vodeni top koji će pomoći u punjenju vodom bazena za hlađenje u kojem se nalazi istrošeno nuklearno gorivo, javila je japanska novinska agencija Điđi pres.

Očekuje se da će vozilo, koje je poslato iz tokijske policijske uprave, stići u nuklearnu elektranu Fukušima u četvrtak ujutru i početi operaciju čim bude spremno.

CNN je noćas prikazao helikoptere koji ispuštaju vodu u krugu elektrane. Ista televizija javlja da je u Tokiju radijacija 20 puta veća od normale, a njihovi novinari nose posebne uređaje sa alarmom ukoliko se situacija pogorša i zdravstveni rizik postane prevelik.

Radnici poput samoubica

U akciji saniranja štete u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči učestvuje oko 180 radnika koji izlažu svoje živote velikom riziku da bi sprečili veću katastrofu, navode stručnjaci.

"Ne znam kako da to drugačije kažem, ali ovo je jednako akcijama pilota-samoubica u ratu", izjavio je Keiči Nakagava, profesor sa Odeljelja za radiologiju Univerziteta tokijske bolnice.

Anonimni tehničari pokušavaju da ohlade reaktore i spreče širenje radijacije. Manji timovi radnika u smjenama upumpavaju morsku vodu u pregrijane reaktore, vrše njihovu kontrolu i uklanjaju krhotine od eksplozija.

13.000 žrtava

Broj žrtava i osoba koje se vode kao nestale posle razornog zemljotresa i pratećeg cunamija koji je pogodio sjeveroistok Japana prije šest dana blizu je 13.000, saopštila je danas japanska policija.

Prema najnovijim, potvrđenim podacima ima 4.314 žrtava, 8.606 onih o čijoj subini se ništa ne zna i 2.282 povrijeđenih, ali sudećima po izvještajima koji nastavljaju da pristižu, ukupan broj žrtava bi mogao da bude mnogo veći.

U sred masovnih spasilačkih napora, sumorne stalne promjene broja žrtava ukazuju na teške gubitke ljudskih života na istočnoj obali ostrva Honšu, gdje je razorni talas uništio ili oštetio više od 55.380 kuća i drugih objekata.

BBC navodi da oko 450.000 ljudi sada boravi u privremenim prihvatnim centrima i da mnogi spavaju na podu školih sala za fizičko vaspitanje.

50 radnika se vratilo u Fukušimu

50 radnika havarisane nuklearne centrale Fukušima 1 u Japanu vratilo se u postrojenje, nakon što je, zbog povećanja radioaktivnosti, bilo prinuđeno da ga privremeno napusti.

Radnici svjesno rizikuju svoje živote i zdravlje, a Japanci ih smatraju herojima.

Kroz lavirinte Fukušime se kreću u potpunom mraku sa baterijskim lampama, a čitavo vrijeme slušaju povremene eksplozije koje dopiru iz reaktora.

Kako piše Njujork Tajms, radnici havarisane elektrane dišu pomoću respiratora ili nose boce sa kiseonikom i odijela za zaštitu od radijacije.

Kroz lavirinte Fukušime se kreću u potpunom mraku sa baterijskim lampama, a čitavo vrijeme slušaju povremene eksplozije koje dopiru iz reaktora.

Zbog povećanog nivoa radioaktivnog zračenja u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, japanska vlada je naredila da se 750 radnika povuku, saopštio je portparol vlade nakon što se vidjelo da iz reaktora tri izlazi dim.

Kako piše BBC, još jedan požar je izbio na reaktoru četiri, drugi put u dva dana, ali je japanska agencija za nuklearnu bezbjednost nakon tri sata izvijestila da se plamen više ne vidi.

Sekretar kabineta Jukio Edano izjavio je na konferenciji za novinare da su se radnici povukli zbog iznenadnog povećanja nivoa radijacije.

Edano je rekao da se nivo zračenja mijenja i da sada sa 1.000 milisiverta opada na 600 do 800, koliko je izmereno jutros, što je i dalje više od prosjeka.

Edano je rekao da se nivo zračenja mijenja i da sada sa 1.000 milisiverta opada na 600 do 800, koliko je izmereno jutros, što je i dalje više od prosjeka.

"Radnici sada ne mogu da izvode čak ni minimalne radove u elektrani. Zbog opasnosti od zračenja, mi smo u pripravnosti", rekao je Edano, javlja BBC..

Zvaničnici istražuju uzroke oba incidenta i procjenjuju štetu, a Edano je kazao da je vjerovatno u pitanju para nastala isparavanjem vode, što izaziva povećanu radijaciju.

Eksplozije i požari oštetili su sisteme za hlađenje u elektrani Fukušima.

U Crnoj Gori stanje normalno

Iz Agencije za životni sredinu Crne Gore saopštili su da je u Crnoj Gori oko 6.000 puta manja vrijednost jačine apsorbovane doze gama zračenja nego u Japanu.

"U Crnoj Gori nema pojačane radijacije, situacija je normalna", rekla je Televiziji "Vijesti" Nataša Bjelica iz Agencije.

Novi bilans žrtava 12.000

Japanska Nacionalna policijska agencija saopštila je da je broj žrtava zemljotresa i cunamija koji je u petak pogodio Japan dostigao 12.000, uključujući 3.676 do sada potvrđenih smrtnih slučajeva i 7.843 osobe koje se vode kao nestale, javlja CNN.

Centralna vlada je, u međuvremenu, zvanično odlučila da u pogođene oblasti pošalje 80.000 pripadnika snaga samoodbrane, koji se mobilišu u vanredenim situacijama.

Bilans žrtava će, međutim, neizostavno porasti pošto se u priobalnom dijelu pogođenom cunamijem pronalazi sve više tijela nakon povlačenja vode i ukidanja upozorenja na opasnost od cunamija, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Centralna vlada je, u međuvremenu, zvanično odlučila da u pogođene oblasti pošalje 80.000 pripadnika snaga samoodbrane, koji se mobilišu u vanredenim situacijama.

U preko 2.600 skloništa širom zemlje smješteno je oko 530.000 ljudi, a vlade prefektura Ivate, Mijagi i Fukušima zatražile su da se izgradi ukupno 32.800 privremenih stambenih jedinica.

Ruski atomski eksperti i spasioci otputovali u Japan

Grupa ruskih spasilaca i eksperata Agencije za atomsku energiju otputovala je u Japan, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.Iz Habarovska, grada na Dalekom istoku Rusije, otišlo je oko 50 spasilaca Centra za sprovođenje veoma rizičnih operacija "Lider".Iz Habarovska je ranije već upućena grupa od 25 spasilaca, a upućena je i pomoć od 8,6 hiljada pokrivača.U Japanu već radi 79 ruskih spasilaca, a očekuje se da će ih biti ukupno oko 180.

Bonus video: