U Bahreinu vanredno stanje

Odluka kralja stupa na snagu od danas, a trajaće tri meseca i biće primjenjena u svim djelove te arapske zalivske države.
0 komentar(a)
Bahrein, Foto: Latimes.com
Bahrein, Foto: Latimes.com
Ažurirano: 15.03.2011. 14:04h

Kralj Bahreina Hamad proglasio je tromjesečno vanredno stanje, samo dan pošto su vojne trupe Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja ušle u tu strateški važnu zemlju u Zalivu kako bi pomogli u suzbijanju višednevnih protesta.

"Odlukom kralja, naloženo je komandantu bahreinskih odbrambenih snaga da preduzme sve neophodne mjere radi zaštite bezbjednosti zemlje i njenih građana", navodi se u saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, prenose svjetske agencije.

Odluka kralja stupa na snagu od danas, a trajaće tri meseca i biće primjenjena u svim djelove te arapske zalivske države, u naftnim i finansijskim centrima koje potresaju protesti šiitskog većinskog stanovništva protiv vladajuće sunitske elite.

Više od 1.000 vojnika iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja stiglo je u Bahrein na zahtev tamošnje vladajuće porodice pošto nije uspela da uguši višednevne proteste "gore od onih iz devedesetih godina prošlog vijeka".

Agencija AP javila je da je danas ubijen jedan pripadnik saudijskih trupa.

Saudijskog vojnika ubio je jedan demonstrant u prijestonici Manama pošto je neko zapucao iz gomile okupljenih demostranata na Saudijce, potvrdio je bahreinski bezbjednosni zvaničnik.

Isti zvaničnik je potvrdio da je ubijen Ahmed al Radadi koji je bio narednik u Saudijskoj vojsci, ne navodeći više detalja o incidentu.

Bonus video: