Vojne snage zemalja Persijskog zaliva ušle u Bahrein

Vojne snage iz Saudijske Arabije i drugih zemalja Persijskog zaliva ušle su u Bahrein da podrže sunitsku dinastiju na vlasti u toj zemlji suočenu sa sve jačim protestima opozicije.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 21:14h

Savjet za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC), koji čine Saudijska Arabija, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Oman, odlučio je da pošalje zajedničke snage da bi se osigurala bezbjednost u toj maloj ostrvskoj zemlji povezanoj mostom sa istočnim dijelom Saudijske Arabije.

Jedan saudijski bezbjednosni zvaničnik rekao je da su snage upućene vazdušnim i kopnenim putem i da će štititi ključne zgrade u ovoj strateški važnojh zemlji, u kojoj se nalazi baza američke Pete flote.

Dinastija Al Kalife

U Bahreinu je na vlasti sunitska monarhija, a proteste vode većinski šiiti koji čine 70 odsto stnovništva. Demonstranti se žale da ih sunitska vladajuća dinastija sistematski diskriminiše, traže političke reforme i pravu ustavnu monarhiju, a pojedini zahtijevaju i odlazak sunitske dinastije Al Kalife.

Vlasti Bahreina su pozvale stanovništvo da "u potpunosti" sarađuju sa saudijskim snagama i snagama drugih zalivskih zemalja koje su došle da im pomognu u suzbijanju demonstracija.

Rijad poslao oko 500 policajaca

Nije rečeno koliko tačno je ušlo vojnika iz zalivskih zemalja. Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdalah ben Zajed rekao je danas u parizu da je Rijad poslao oko 500 policajaca da pomogne vlastima u Bahreinu da ponovo uspostave red.

Sukobi u Bahreinu pojačali su se ovog vikenda upravo kada je doputovao američki ministar odbrane Robert Gejts, koji je pozvao vođe te zemlje, ključne saveznike Vašingtona, da odgovore bar na neke zahtjeve demonstranata.

Koalicija sedam šiitskih opozicionih grupa u Behreinu saopštila je da će tražiti od Ujedinjenih nacija da ispitaju odluk GCC-a da pošalje snage i interveniše u internom sukobu.

Demonstranti traže političke reforme i pravu ustavnu monarhiju a neki traže i odlazak sunitske dinastije Al Kalife.

Bonus video: