Japan zatražio pomoć Evrope i SAD-a

Japan je zatražio tehničku pomoć od SAD u pitanjima koja se odnose na hlađenje nuklearnih reaktora, saopštile su američke vlasti. Od Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA) zatražili su slanje tima stručnjaka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 20:16h

Evropska komisija je zatražila sazivanje vanrednog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA) sledeće nedjelje u Beču, povodom nuklearne krize u Japanu.

Evropski komesar za energiju Ginter Etinger naveo je u saopštenju da je zatražio od generalnog sekretara AIEA Jukire Amana da sazove vanredni sastanak tog tijela.

"Radi se o informisanju o situaciji (poslije eksplozija u nuklearnim centralama u Japanu), organizovanju koordinisanog odgovora i pokretanju razmatranja pitanja nuklearne bezbjednosti", rekao je komesar.

Japan je zvanično od AIEA zatražio pomoć i slanje tima stručnjaka poslije eksplozija u centrali u Fukušimi.

Tokio je zatražio tehničku pomoć i od SAD u pitanjima koja se odnose na hlađenje nuklearnih reaktora, saopštile su danas američke vlasti.

Zemljotres i cunami koji su pogodili sjeveroistok Japana oštetili su nuklearnu centralu Fukušima 1, udaljenu 250 kilometara od Tokija.

Dvije eksplozije u reaktorima 1 i 3 tog postrojenja dogodile su se u subotu i danas, uprkos pokušajima hlađenja i sprječavanja topljenja nuklearnog jezgra.

Bonus video: