REKORD NA TRŽIŠTU

Centralna banka Japana pomogla privredu sa 184 milijarde dolara

Zabrinutost zbog finansijskih i privrednih posljedica izazvali su pad koji je pogodio sve sektore Berze.
0 komentar(a)
Japan, zemljotres, Foto: Reuters
Japan, zemljotres, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2011. 15:01h

Centralna banka Japana ubacila je rekordne 184 mlijarde dolara na tržište novca i preduzela druge mjere da zaštiti posrnulu ekonomiju, dok vrijednost akcija naberzi u Tokiju naglo pada nakon razornog zemljotresa i cunamija.Ključni indikator Berze, indeks Nikei opao je za više od 6,2 odsto prvog dana trgovanja nakon zemljotresa od 8,9 stepeni Rihtera koji je u petak udario na sjeveroistoku Japana, što je izazvalo ogromne talase koji su preplavili gradove i ubili hiljade ljudi.

Zabrinutost zbog finansijskih i privrednih posljedica, uz rizik od topljenja oštećenih nuklearnih reaktora, izazvali su pad koji je pogodio sve sektore Berze.

Analitičari procjenjuju štetu na do 15 milijardi jena (183 milijarde dolara) ili oko 3 odsto bruto-domaćeg proizvoda

Banka Japana je brzo djelovala pokušavši da zadrži mir na finansijskom tržištu. Ubacujući gotovinu u bankarski sistem, ona se nada da će komercijalne banke nastaviti da daju kredite i odupru se očekujućem naglom porastu tražnje za novcem poslije zemljotresa.Uprava centralne banke je uz to po hitnom postupku olakšala monetarnu politiku čime se intervencija pomoći bankama i privredi širi za 486,4 milijardi diolara.

To je bolan udarac za Japan kojem je Kina prošle godine preotela mjesto broj 2 u svjetskoj privredi
Preporučujemo za Vas