Netanjahu napao Erdogana zbog osude nasilja u Gazi

Erdogan je u subotu u Istanbulu rekao da "oštro osuđuje Vladu Izraela za njen nehumani napad", aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s pojasom Gaze u petak, prenijeli su izraelski mediji
2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2018. 11:09h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu napao je danas predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zbog njegove kritike izraelskog odgovora na masovne proteste na granici s pojasom Gaze.

"Najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati lekcije neko ko godinama nasumice bombarduje civilno stanovništvo", saopštio je Netanjahu, dodavši da je to očito način kako se obilježava 1. april u Ankari.

Erdogan je u subotu u Istanbulu rekao da "oštro osuđuje Vladu Izraela za njen nehumani napad", aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s pojasom Gaze u petak, prenijeli su izraelski mediji.

"Izrael će staviti Palestinu u zatvor svojim ugnjetavanjem. Nastavićemo da podržavamo našu braću i sestre u Palestini", najavio je Erdogan.

On je takođe napao svoje kritičare.

"Nijesam čuo vrijedno protivljenje izraelskom masakru u Gazi od onih koji su kritikovali operaciju u Afrinu", rekao je turski predsjednik misleći na turske akcije u kurdskoj enklavi u Siriji, i dodao da je to "najjasniji dokaz nedostatka iskrenosti" onih koji se fokusiraju na Tursku, ali ne kažu ništa "o činjenici da Izrael napada demonstrante na njihovoj sopstvenoj zemlji".

Erdogan je rekao da je u petak razgovarao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i pitao ga: "Zar nećete da intervenišete tamo?".

U petak je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na nezavisnu i transparentnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca duž granice Gaze s Izraelom.

Šefica spoljne politike Evropske unije Federika Mogerini takođe je pozvala u subotu na istragu upotrebe bojeve municije tokom masovnih palestinskih demonstracija.

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se na tim demonstracijama, zahtijevajući ukidanje blokade Izraela i povratak izbjeglica.

Stotine demonstranata su bacale kamenice, molotovljeve koktele i kotrljale zapaljene gume prema vojnicima s druge strane granične ograde. Neki palestinski ekstremisti su takođe otvorili vatru, kako tvrdi izraelska strana.

Odnosi Izraela i Turske dospeli su u krizu 2010. godine kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze, ubivši u sukobu deset turskih propalestinskih aktivista.

Godine 2016. godine postignut je sporazum o ponovnoj normalizaciji odnosa koji je od tada dovodjen više puta dovođen u pitanje.

Bonus video: