Somalijski pirati ekonomišu: Otkup manji, a više otmica

Želimo da oslobodimo brodove u kraćem roku umjesto da ih dugo zadržavamo i sebi namećemo troškove njihovog čuvanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 21:11h

Somalijski pirati su objavili da će smanjiti zahtjeve za otkupom kako bi prije vraćali brodove koje otimaju u Indijskom okeanu.

Naoružane grupe pirata, koje su prihodovale milione dolara otimajući brodove na jugu prema Sejšelima i istočno prema Indiji, saopštile su da drže previše brodova i da ih moraju što prije predati kako bi ostvarile prihode.

Smanjili smo otkup za brodove koje smo koristili kako bi oteli druge brodove. Ponekad te brodove puštamo bez otkupa jer su nam donijeli još novca

"Smanjili smo otkup za brodove koje smo koristili kako bi oteli druge brodove. Ponekad te brodove puštamo bez otkupa jer su nam donijeli još novca. Ali nećemo smanjiti otkupe za velike brodove za koje smo sigurni da nam mogu donijeti velike pare“, kazao je on.

Pirati drže otete brodove u prosjeku do 150 dana prije nego što ih oslobode za otkup, koji dostiže i 9.5 miliona dolara

Pirati drže otete brodove u prosjeku do 150 dana prije nego što ih oslobode za otkup, koji dostiže i 9.5 miliona dolara kao u slučaju broda „Samho san“, južnokorejskog naftnog supertankera.

Žele smanjiti troškove

Abdulahi, drugi pirat, kazao je da će svako smanjenje otkupa biti izračunato na osnovu vrijednosti broda, tereta koji je prenosio i vremena koje su ga pirati držali.

"Promijenili smo prethodne strategije. Unaprijedili smo naše djelovanje i dogovore oko otkupa na osnovu modernog poslovanja“, kazao je on za Rojters iz lučkog grada Haradhere.

"Želimo da oslobodimo brodove u kraćem roku umjesto da ih dugo zadržavamo i sebi namećemo troškove njihovog čuvanja. Moramo ih oslobađati za niži otkup kako bi mogli da otimamo više brodova“,

Dijele plijen sa pobunjenicima lojalnim Al Kaidi

Napadi su pojačani od 2007. godine kada su mladi Somalijci u manjim grupama naoružani kalašnjikovima krstarili vodoma u potrazi za plijenom. Međutim od februara, pirati moraju svoj plijen da dijele sa islamističkim pobunjenicima Al Šabab, koji su lojalni Al Kaidi.

Pobunjenici – koji predvode četvorogodišnji ustanak protiv vlade koju podržava Zapad – postigli su dogovor i dobijaju 20 odsto od otkupa u Haradheru.

Pirati tvrde da pobunjenici nijesu uticali na njihov plan.

„Al Šabab nema ništa sa našim planom da smanjimo otkupe. Dogovorili smo za udio od 20 procenata. Manji ili veći otkup, dogovor je fiksan“, kazao je Abdulahi za britansku agenciju.

Bonus video: