Zemljotres nalik posljednjem u Japanu, negdje drugo bi bio razorniji

Zemljotres je bio 700 puta snažniji od onoga koji je prošle godine pogodio Haiti, ali izgleda da je broj žrtava daleko niži od 220.000 koliko ih je stradali na Karibima
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 21:22h

Uzmite najbolje pripremljenu zemlju na svijetu kada su u pitanju zemljotresi i pogodite je jednim od najvećih zemljotresa u istoriji, dodajte tome razorni cunami nekoliko minuta kasnije i dobićete klasičnu borbu čovjeka i prirode. I priroda pobjeđuje.

Hiljade ljudi su stradale u Japanu. Jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja koja je navikla na zemljotrese je paralizovana potresom jačine 8.9 stepeni Rihterove skale. To je peti po jačini zemljotres na svijetu od 1900. i najsnažniji ikada zabilježen u Japanu, ali ne i najsmrtonosniji, podsjeća agencija Asošijetid pres.

A moglo je biti i gore.

"Bez obzira što radimo, ne možemo biti potpuno bezbjedni“, kazao je Denis Mileti, bivši komesar Kalifornije za seizmičku bezbjednost.

"Priroda nam uvijek može nametnuti događaj koji premašuje ono na što smo pripremljeni“.

Zbog sistema upozorenja, ovaj cunami nije bio smrtonosan kao pojedini u prošlosti. Većina zgrada je izdržala potrese. Zemljotres je bio 700 puta snažniji od onoga koji je prošle godine pogodio Haiti, ali izgleda da je broj žrtava daleko niži od 220.000 koliko ih je stradali na Karibima.

Zemljotres u petak je izazvao pukotinu dugu 186 milja i široku 93 milje na morskom dnu, 80 milja od istočne obale Japana. Širom cijelog Tihog okeana, u Kaliforniji i Oregonu, cunami je rušio dokove i prevrtao brodove.

Do zemljotresa je došlo kada se jedna ogromna tektonska ploča nasukala preko druge, što je tip kretanja koji izaziva najveće zemljotrese. To je ista vrsta zemljotresa koja je izazvala razorni indonežanski cunami 2004.

Eksperti za zemljotrese kažu da Japan ima neke od najstrožih standarda za izgradnju zgrada na svijetu. Stanovništvo se obučava i priprema za zemljotrese. Japan je usvojio skupi sistem za rano upozoravanje na zemljotres koje pruža ljudima dragocjenih nekoliko sekundi da nađu sklonište.

A ipak posljedice su katastrofalne. Snaga zemljotresa je bila toliko razorna da je pomjerio ostrvo Honšu za 2.4 metra.

NASA je juče saopštila da je zemljotres u Japanu skratio trajanje dana. Naime rotacija Zemlje ubrzala za 1,6 mikrosekundu, odnosno milioniti dio sekunde.

Takva pojava nije presedan. Nešto slabije ubrzanje Zemljine rotacije izazvao i prošlogodišnji potres u Čileu, dok je potres na Sumatri 2004. godine izazvao ubrzanje rotacije za 6,8 mikrosekundu, objavio je AP.

Međutim, strogi propisi za izgradnju zgrada i pripremljenost Japanaca zaslužni su za žestoku razliku u broju žrtava i razmjerima štete u odnosu na ono što se dogodilo na Haitiju.

"Japan je načvršće izgrađeno mjesto na planeti kada su u pitanju zemljotresi; Haiti je najlošije izgrađeno mjesto za zemljotrese na planeti“, ističe Mileti.

Bonus video: